Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αυτό φταίει και ασπρίζουν τα μαλλιά

Healthstories-GreyHairStress

Τα γκρίζα μαλλιά, όπως, άλλωστε, και τα λευκά μαλλιά για κάποιους προσδίδουν εξτρά πόντους γοητείας, αλλά για άλλους είναι εφιάλτης, καθώς αποτελούν αδιάψευστο σημάδι ότι ο χρόνος περνά. Τι φταίει, όμως, και ασπρίζουν τα μαλλιά μας;

Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, όπως και η γήρανση. Επιστήμονες, όμως, επιβεβαίωσαν και μια άλλη αιτία, που την ακούμε συχνά, αλλά ως τώρα δεν είχε τεκμηριωθεί.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το στρες ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα γκρίζα και για τα λευκά μαλλιά. Πιθανόν έχετε ακούσει να λένε “από το άγχος του άσπρισε σε μια μέρα” και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Είναι ενδεικτικό αυτό που λέγεται για τη Μαρία Αντουανέτα. Ότι τα μαλλιά της έγιναν γκρίζα, τη νύχτα πριν από τον αποκεφαλισμό της, το μακρινό 1791…

Βέβαια η συγκεκριμένη δοξασία εμπεριέχει μια ανακρίβεια. Τα μαλλιά που έχουν, ήδη, μεγαλώσει έξω από τον θήλακα της τρίχας, δεν αλλάζουν χρώμα. Ωστόσο η νέα μελέτη από ερευνητές του Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons είναι η πρώτη που δίνει ποσοτικά στοιχεία, τα οποία συνδέουν το στρες με τα γκρίζα μαλλιά στους ανθρώπους.

Από λευκά στο… φυσικό χωρίς στρες

Αυτό που εξέπληξε, δε, τους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι το γκριζάρισμα των τριχών είναι αναστρέψιμο. Ανακάλυψαν, δηλαδή, ότι το χρώμα των μαλλιών μπορεί να επανέλθει, όταν φύγει το άγχος και το στρες.

Πρόκειται για εύρημα, που έρχεται σε αντίθεση με μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια, που έδειξε ότι τα μαλλιά, που ασπρίζουν λόγω στρες, παραμένουν για πάντα έτσι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Όπως δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Martin Picard, PhD, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής:

“Η κατανόηση των μηχανισμών, που επιτρέπουν στις «παλιές» γκρίζες τρίχες να επιστρέψουν στο προηγούμενο χρώμα, θα μπορούσε να δώσει νέες ενδείξεις για την ευελιξία της γήρανσης του ανθρώπου γενικά και πώς επηρεάζεται από το στρες.

Τα δεδομένα μας προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η γήρανση του ανθρώπου δεν είναι μια γραμμική, σταθερή βιολογική διαδικασία, αλλά μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να σταματήσει ή ακόμη και να αναστραφεί προσωρινά”.

Αυτή η θεωρία, πάντως, έρχεται σε αντίθεση με μελέτη, που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το Nature Communication, η οποία έδειξε ότι η αντιγήρανση και η αθανασία είναι καλοστημένοι μύθοι.

Φταίνε τα μιτοχόνδρια;

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς το στρες κάνει τα μαλλιά γκρίζα, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα χιλιάδων πρωτεϊνών στις τρίχες και μελέτησαν πώς άλλαξαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών, ανάλογα με το μήκος κάθε τρίχας.

Αλλαγές σε 300 πρωτεΐνες εμφανίστηκαν, όταν άλλαξε το χρώμα των μαλλιών. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο, που εξηγεί πώς οι αλλαγές στα μιτοχόνδρια λόγω στρες, μπορεί να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των μαλλιών μας.

“Συχνά ακούμε ότι τα μιτοχόνδρια είναι οι δυνάμεις του κυττάρου, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος ρόλος που παίζουν”, λέει ο Picard.

“Τα μιτοχόνδρια είναι στην πραγματικότητα σαν μικρές κεραίες μέσα στο κύτταρο, οι οποίες ανταποκρίνονται σε διάφορα σήματα, συμπεριλαμβανομένου του στρες”.

 

Exit mobile version