Τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης προκάλεσε η ομολογία του 33χρονου πιλότου ότι εκείνος σκότωσε την σύζυγό του στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Η «μάχη» στα social media συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και όλοι ζητούν τη δικαίωση της αδικοχαμένης Καρολάιν (#justiceforCaroline).
Ανάλογα περιστατικά έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 40% όλων των γυναικών, που έχουν δολοφονηθεί (και μόλις το 6% των δολοφονημένων ανδρών) πεθαίνουν στα χέρια ενός πρώην ή νυν συζύγου ή εραστή.
«Το σπίτι γίνεται επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες (καθώς και για τα παιδιά)», λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Επισημαίνουν ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, που διαπράχθηκαν από άνδρες εναντίον των γυναικών συντρόφων τους, συνέβησαν μετά τη λήξη της σχέσης ή με την ανακοίνωση της πρόθεσης να χωρίσει το ζευγάρι. Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες, που διαπράχθηκαν από γυναίκες εναντίον των ανδρών τους, ήταν αντιδράσεις σε βαριάς μορφής ενδοοικογενειακή βία.
Τι ισχυρίζονται οι δολοφόνοι
Σχεδόν όλοι οι άνδρες δολοφόνοι ισχυρίζονται ότι: (α) διέπραξαν τη δολοφονία λόγω αγάπης και (β) ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής αγάπης. Οι δολοφονίες γυναικών δεν εκφράζουν, ωστόσο, βαθιά αγάπη. Μάλλον είναι ένα είδος προβληματικού μοντέλου αγάπης.
Οι εξηγήσεις των θυτών βασίζονται σε δύο κοινές παραδοχές. Ότι η δολοφονία είναι το αποτέλεσμα της ανδρικής κτητικότητας, που πυροδοτείται από τη ζήλια και από τον θυμό. Επίσης ότι η δολοφονία είναι το αποκορύφωμα μιας ιστορίας βίας, που εκτυλισσόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ψυχικής και σωματικής.
Ανάλυση του φαινομένου, πάντως, που δημοσίευσε στο παρελθόν το Psychologytoday, απορρίπτει τις δύο παραπάνω υποθέσεις.
«Πιστεύουμε ότι ενώ η δολοφονία συζύγου είναι αναμφίβολα η πιο ακραία εκδήλωση της ανδρικής βίας, δεν οφείλεται σε μία ανδρική ποιότητα, όπως είναι η ανδρική κτητικότητα, και δεν είναι μια «φυσική» ή «αναπόφευκτη» συνέχεια της ενδοοικογενειακής βίας.
Είναι ένα φαινόμενο, που είναι ξεχωριστό από άλλες μορφές βίας των ανδρών».
Κοιμούνται με τον εχθρό τους
Παρόλο που η κτητικότητα, η ζήλια και ο θυμός παίζουν ρόλο σε τέτοια εγκλήματα (πάθους τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί), πρέπει να εξετάζεται το κίνητρο της δολοφονίας με άλλους όρους και όχι με βάση την προσωπικότητα.
- Ο άντρας πιστεύει ότι η σύντροφός του είναι όλος ο κόσμος του, οπότε πιστεύει ότι κάθε διαχωρισμός από αυτήν συνεπάγεται απώλεια της δικής του ταυτότητας.
- Η ζωή του άνδρα δεν έχει άλλες πηγές νοήματος και λόγους ζωής.
- Η παραδοσιακή αντίληψη του άνδρα για τον ανδρισμό, που υπαγορεύει ότι το αρσενικό έχει πλήρη δύναμη και έλεγχο, έρχεται σε αντίθεση με την εξάρτησή του από τη σύζυγό του, καθιστώντας αυτή την εμπιστοσύνη απόδειξη της αδυναμίας και της ταπείνωσής του, καθώς και μια προσβολή για την ανδρική τιμή.
- Η συμπεριφορά του άνδρα είναι άκαμπτη και ασυμβίβαστη.
Οι επικρατούσες πεποιθήσεις του άντρα για την αγάπη φαίνεται να δικαιολογούν τη θυσία της γυναίκας του από τη μία πλευρά και της επιμονής από την άλλη. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιδεολογία πίσω από την αγάπη παρέχει τη… νομιμότητα για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα.