Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

«Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;» – Την απάντηση δίνει μελέτη 25 ετών

ilikiomeno

«Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;» ρωτήθηκαν πάνω από 14.000 άτομα σε μία μεγάλη μελέτη που διήρκησε 25 χρόνια.

Οι μεσήλικες και όσοι έχουν περάσει την ηλικία των 70 ετών πιστεύουν ότι τα γεράματα ξεκινούν αργότερα στη ζωή τους από ότι οι συνομήλικοί τους πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

«Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μια μεταγενέστερη αντιληπτή έναρξη της τρίτης ηλικίας. Επίσης, ορισμένες πτυχές της υγείας έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε οι άνθρωποι μιας ορισμένης ηλικίας που θεωρούνταν ηλικιωμένοι στο παρελθόν μπορεί να μην θεωρούνται πλέον ηλικιωμένοι στις μέρες μας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Markus Wettstein, PhD, του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο, Γερμανία.

Ωστόσο, η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology and Aging, βρήκε επίσης στοιχεία ότι η τάση της μεταγενέστερης αντιληπτής ηλικίας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Wettstein, μαζί με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και στο Πανεπιστήμιο του Γκρέιφσβαλντ, στη Γερμανία, εξέτασαν δεδομένα από 14.056 συμμετέχοντες στη γερμανική έρευνα για τη γήρανση, μια διαχρονική μελέτη που περιλαμβάνει άτομα που ζουν στη Γερμανία γεννηθέντες μεταξύ 1911 και 1974. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας έως και οκτώ φορές σε διάστημα 25 ετών (1996-2021), όταν ήταν μεταξύ 40 και 100 ετών. Πρόσθετοι συμμετέχοντες (ηλικίας 40 έως 85 ετών) επιστρατεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, καθώς οι μεταγενέστερες γενιές εισήλθαν στη μέση ηλικία και τα γεράματα. Ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που απάντησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν: «Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;»

«Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους νωρίτερα γεννημένους συμμετέχοντες, οι μετέπειτα γεννημένοι συμμετέχοντες ανέφεραν μια αργότερα αντιληπτή έναρξη της τρίτης ηλικίας. Για παράδειγμα, όταν οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν το 1911 ήταν 65 ετών, όρισαν την αρχή της τρίτης ηλικίας στα 71. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν το 1956 είπαν ότι η τρίτη ηλικία ξεκινά στην ηλικία των 74 ετών, κατά μέσο όρο, όταν ήταν 65 ετών

«Η τάση για αναβολή της τρίτης ηλικίας δεν είναι γραμμική και μπορεί να μην συνεχιστεί απαραίτητα στο μέλλον», είπε ο Wettstein.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς οι αντιλήψεις των μεμονωμένων συμμετεχόντων για τα γηρατειά άλλαζαν καθώς μεγάλωναν. Διαπίστωσαν ότι καθώς τα άτομα γερνούσαν, η αντίληψή τους για την έναρξη της τρίτης ηλικίας ωθήθηκε περαιτέρω. Στην ηλικία των 64 ετών, ο μέσος συμμετέχων είπε ότι η τρίτη ηλικία ξεκινά στα 74,7. Στην ηλικία των 74 ετών, είπαν ότι τα γηρατειά ξεκινούσαν στα 76,8. Κατά μέσο όρο, η αντιληπτή έναρξη της γήρατος αυξήθηκε κατά περίπου ένα χρόνο για κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια πραγματικής γήρανσης.

Οι γυναίκες, είπαν κατά μέσο όρο, ότι τα γηρατειά ξεκινούσαν δύο χρόνια αργότερα από τους άνδρες – και ότι η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είχε αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ήταν πιο μόνοι, με χειρότερη υγεία και αισθάνονταν μεγαλύτεροι, είπαν ότι τα γηρατειά ξεκινούσαν νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από εκείνους που ήταν λιγότερο μόνοι, με καλύτερη υγεία και ένιωθαν νεότεροι.

Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις για το πότε και πώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη δική τους γήρανση, καθώς και για το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι για τους ηλικιωμένους γενικά, είπε ο Wettstein.

«Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η τάση για αναβολή της τρίτης ηλικίας αντανακλά μια τάση προς πιο θετικές απόψεις για τους ηλικιωμένους και τη γήρανση, ή μάλλον το αντίθετο – ίσως η έναρξη της τρίτης ηλικίας αναβάλλεται επειδή οι άνθρωποι θεωρούν ότι η ηλικία είναι ανεπιθύμητη κατάσταση », είπε ο Wettstein.

Διαβάστε επίσης

Πώς επιδρά η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις Πνευμονολογικής Εταιρείας

Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ για τις δομές Υγείας των νησιών – Χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα

Exit mobile version