Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το αφρόλουτρο βλάπτει την υγεία του κόλπου;

afroloytro

Το αφρόλουτρο με αρωματικά σαπούνια που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες, ειδικά αν γίνεται συχνά, μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κόλπου.

Το αφρόλουτρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικού ερεθισμού ή λοιμώξεων, ειδικά για εκείνες που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο μολύνσεων στην περιοχή.

Τα προϊόντα αφρόλουτρου συχνά περιέχουν ουσίες που μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού, για να σχηματίζονται εύκολα αφρός και φυσαλίδες. Συνήθως περιέχουν αρώματα, ενυδατικές κρέμες και άλλα συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να θρέφουν και να περιποιούνται το δέρμα.

Πώς μπορεί το αφρόλουτρο να είναι επιβλαβές για τον κόλπο;

Τα αφρόλουτρα μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβή για την περιοχή του κόλπου για διάφορους λόγους:

1. Διαταραχή της ισορροπίας του pH
Το pH του κόλπου είναι φυσικά όξινο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων και αποτρέπει τις λοιμώξεις. Τα προϊόντα αφρόλουτρου, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν σκληρές ουσίες και αρώματα, μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή.

2. Αυξημένος κίνδυνος ουρολοιμώξεων
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sultan Qaboos University Medical Journal, τα αλλεργιογόνα του δέρματος που εισάγονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως τα υγρά του αφρόλουτρου, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη χλωρίδα του κόλπου και τελικά να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα συστατικά του αφρόλουτρου μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη σε μολύνσεις.

3. Ξηρότητα κόλπου
Τα σκληρά σαπούνια σε προϊόντα αφρόλουτρου μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε κολπική ξηρότητα και ερεθισμό στην περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

4. Μύκητες
Τα αφρόλουτρα μπορούν δυνητικά να συμβάλουν σε κολπική μόλυνση (καντιντίαση). Τα αρώματα και τα σκληρά απορρυπαντικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υγρασία και στη ζέστη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε αφρόλουτρο;

Διαβάστε επίσης

Τεμπέλικο μάτι στα παιδιά: Οι αιτίες και η αντιμετώπιση

Πώς μιλάνε οι γιατροί των νοσοκομείων για τον ξαφνικό και βίαιο θάνατο στους συγγενείς;

Exit mobile version