Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με αφορμή την εμβολιαστική περίοδο αλλά και ενόψει ου νέου «κύματος» γρίπης δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για να αποφευχθεί η μετάδοση.
- Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με ιούς που προκαλούν γρίπη.
- Αποφυγή της πολυκοσμίας και της επαφής με ασθενείς κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Στο βαθμό που είναι εφικτό, αποφεύγουμε την πολυκοσμία, π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον κινηματογράφο ή το θέατρο. Αντίθετα επιλέγουμε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπως βόλτες στην εξοχή ή αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.
- Εάν ανήκετε εσείς σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να φοράτε τη χειρουργική μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό και να θυμάστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας μέσα στη μέρα.
Τέλος, εάν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο έχει έξαρση κρουσμάτων, εάν είναι εφικτό κρατήστε το παιδί στο σπίτι
Βασικές οδηγίες για να μην κολλήσουμε γρίπη
- Επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
- Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με τα χέρια.
- Και μια τελευταία συμβουλή: Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι’ αυτό, οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από την γρίπη και τις επιπλοκές της.
Διαβάστε επίσης
Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια ενάντια στην COVID-19, τι γίνεται με τη γρίπη
Εμβολιασμοί COVID-19: Αυξημένη η ζήτηση, ξεκινούν σήμερα για τα παιδιά με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο