Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

7 πράγματα που παραβλέπουν οι γυναίκες για την ηλικία των 50 ετών

Healthstories 7 πράγματα που παραβλέπουν οι γυναίκες για την ηλικία των 50 ετών

Αν και είναι αλήθεια ότι το να σβήσεις ένα ακόμη κερί στην τούρτα γενεθλίων είναι όντως προνόμιο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ηλικία των 50 ετών, ειδικά για τις γυναίκες, είναι περίπατος.

Όπως μπορούν να σας πουν οι περισσότερες γυναίκες που έχουν περάσει τα 50, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, από άποψη υγείας, πολύ πριν από αυτά τα γενέθλια ορόσημο. Η περιεμμηνόπαυσημπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει φέρνοντας μαζί της πολλά περίεργα συμπτώματα. Μόλις κλείσετε τα 50, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκινά μια άλλη διαδικασία. Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι πολλές γυναίκες αγνοούν ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν σε όλους μας μετά από αυτό το μισό αιώνα.

«Η υιοθέτηση μιας προσωπικής, προληπτικής προσέγγισης με στόχο να γνωρίζουμε καλύτερα την υγεία και το σώμα μας θα βοηθήσει τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα, να ζουν πιο υγιείς και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους», δήλωσε η ιατρός ιατρικής ακριβείας στο Yale, Florence Comite, MD, στο Best Life.

Για όσες μπαίνουν στα 50, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική στιγμή για να επαναφέρουν και να επανεκτιμήσουν την υγεία τους, επειδή αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο που θα τις βοηθήσει να έχουν αργότερα όμορφα και υγιή γεράματα.

7 πράγματα που παραβλέπουν οι γυναίκες για την ηλικία των 50 ετών

1. Τα οστά αρχίζουν να είναι πιο …ευαίσθητα

“Μετά την ηλικία των 50 ετών, η διάσπαση των οστών ξεπερνά τον σχηματισμό των οστών και τα οστά λεπταίνουν. Αυτές οι αλλαγές θέτουν πολλές γυναίκες σε κίνδυνο οστεοπενίας (λεπτά οστά) και οστεοπόρωσης (πορώδη οστά)”, λέει η Comite. Προειδοποιεί ότι οι γυναίκες στα 50 τους είναι επιρρεπείς σε κατάγματα καρπού, κατάγματα σπονδυλικής στήλης και ισχίου—τα οποία επηρεάζουν το 25% των γυναικών καθώς μεγαλώνουν.

Τι βοηθάει να κρατάμε τα οστά μας γερά; Η άσκηση και η βελτίωση της δύναμης.

2. Θα πρέπει να σηκώνετε βάρη.

Μπορεί να σκεφτείτε την προπόνηση με βάρη ως ένα παιχνίδι για νέους, αλλά στην πραγματικότητα, επειδή τα οστά μας καταστρέφονται, είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες άνω των 50 ετών να σηκώνουν βάρη.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στα 50 τους μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην οστική τους πυκνότητα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εμμηνόπαυσης, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να δοθεί προτεραιότητα στην προπόνηση με αντιστάσεις για να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής δύναμης.

Η άρση βαρών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό και στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση.

3. Πρέπει να προσέχετε την υγεία της καρδιάς μας.

Η υγεία της καρδιάς πρέπει να είναι στο επίκεντρο των γυναικών 50 ετών και άνω. Επειδή οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή δεν έχουν πάντα κλασικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια, μπορεί να μην συνειδητοποιούν τι συμβαίνει.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άτυπα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στον αυχένα ή το χέρι αντί για δυσφορία στο στήθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διάγνωση. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών καλό είναι να συζητήσουν με τον γιατρό τον ατομικό τους καρδιακό κίνδυνο. Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά σε συνδυασμό με 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και μείωση του στρες, είναι οι βασικές ιατρικές.

4. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι πραγματικό.

Πολλές γυναίκες στα 50 τους περνούν από την καθημερινή ρουτίνα της φροντίδας των παιδιών και των εφήβων στην φάση της ενηλικίωσης των παιδιών και της ξεχωριστής κατοικίας. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, προκαλεί στους γονείς θλίψη, κατάθλιψη και άγχος όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι.

Φιλίες και καθημερινή απασχόληση είναι το αντίδοτο στην άδεια φωλιά.

5. Οι ορμόνες μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες.

Δεν είναι μόνο κατά την εφηβεία που οι ορμόνες μας αγριεύουν – συμβαίνει καθώς φτάνουμε στο τέλος της αναπαραγωγικής μας ηλικίας επίσης. Κατά τα χρόνια αιχμής της αναπαραγωγής, οι ορμόνες ανεβαίνουν και πέφτουν σε έναν κυρίως προβλέψιμο και ανεκτό μηνιαίο κύκλο. Στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, αυτό το τακτικό ορμονικό πρόγραμμα δεν συμβαίνει.

Αυτό συχνά οδηγεί σε διαταραγμένα πρότυπα ύπνου, κυκλοθυμία, άγχος και κατάθλιψη. Και αν είστε ήδη επιρρεπείς στην κατάθλιψη, αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να σας επηρεάσουν ακόμη περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που τείνουν να πέφτουν σε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σημαντικής αλλαγής στη ζωή τους είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

6. Μπορεί να ξεφύγουν λίγα ούρα όταν γελάτε.

Εάν έχετε γεννήσει, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με το τι μπορεί να συμβεί όταν φτερνίζεστε, γελάτε ή πηδάτε σε ένα τραμπολίνο – αλλά μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να γίνει σύνηθες φαινόμενο. Σε όλους έχει συμβεί να ξεφύγουν λίγα ούρα ενώ γελάμε, βήχουμε, φτερνιζόμαστε, αλλά αυτό το μικρό ατύχημα μπορεί να γίνει πιο συχνό μετά την ηλικία των 50 ετών, επειδή ο τοκετός, οι υστερεκτομές και η εμμηνόπαυση μπορεί να κάνουν τους μύες του πυελικού εδάφους να γίνουν πιο αδύναμοι και τα όργανα να μετατοπιστούν λίγο από τη θέση τους.

Ωστόσο, οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν. Η Comite συνιστά να τεντώνετε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε να ουρείτε, να σφίγγετε και να κρατάτε για 10 έως 15 δευτερόλεπτα και μετά να χαλαρώνετε. “Κάντε αυτά πέντε έως 10 φορές την ημέρα. Μπορείτε να τα κάνετε ακόμη και ενώ στέκεστε σε μια ουρά σουπερ μάρκετ”.

7. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό.

Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή. «Γύρω στην ηλικία των 50, οι αλλαγές στις ίνες κολλαγόνου στα βαθιά στρώματα του δέρματός σας προκαλούν το δέρμα σας να γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό», λέει η Comite, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που πολλοί από εμάς φοβόμαστε. «Το δέρμα μας παράγει επίσης λιγότερα ενυδατικά φυσικά έλαια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πιο ξηρό δέρμα και με περισσότερες ρυτίδες», λέει. «Η υγιεινή διατροφή, τόσο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών συστατικών, και η σωστή ενυδάτωση θα βοηθήσουν το δέρμα σας να διατηρήσει την ελαστικότητα και την υγιή εμφάνισή του».

Και μην παραλείψετε ούτε το αντηλιακό! «Η βλάβη από τον ήλιο είναι μια συνεχής διαδικασία· συνεχίστε να χρησιμοποιείτε προστατευτικό αντηλιακό και να προσέχετε την έκθεση στον ήλιο για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος», προτρέπει.

Διαβάστε επίσης

Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Ε και τα συμπτώματα ανεπάρκειας

Μπορεί να βοηθήσει η σεμαγλουτίδη στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο; Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες

Exit mobile version