Μια νέα μελέτη συνέκρινε το microneedling και το χημικό πίλινγκ, για να δει ποια λειτουργεί καλύτερα στις ουλές ακμής.
Μπορεί η ακμή να είναι μια συχνή ταλαιπωρία της εφηβείας, μερικοί άνθρωποι – από την εφηβεία και μετά – αντιμετωπίζουν δύσκολες περιπτώσεις ακμής που μπορεί να διαρκέσουν πολύ και να οδηγήσουν ακόμη και σε ουλές.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers, εξέτασε δερματολογικές θεραπείες για ουλές ακμής σε ασθενείς με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AAD), η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει περισσότερο κατά την εφηβεία, όταν οι άνθρωποι βιώνουν μια αλλαγή στις ορμόνες, αλλά η ακμή μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την ακμή. Ορισμένες είναι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή ρετινόλη. Για άτομα με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής που δεν βλέπουν αποτέλεσμα με τις μη συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές θεραπείες, υπάρχουν διαθέσιμα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η κλασκοτερόνη ή η τρετινοΐνη.
Συνήθως η ακμή εξαφανίζεται μετά την εφηβεία, αλλά άλλοι εμφανίζουν ουλές ακμής.
Τα άτομα που σκάνε ή πιέζουν την ακμή τους και δεν αντιμετωπίζουν την ακμή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουλές ακμής. Επίσης, τα άτομα που έχουν κυστική ακμή και οζώδη ακμή είναι επιρρεπή σε ουλές.
Τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπείες με μη συνταγογραφόύμενα φάρμακα, έχουν την επιλογή της θεραπείας με χημικό πίλινγκ ή μικροβελόνες.
Όταν ένας δερματολόγος εκτελεί ένα χημικό πίλινγκ, εφαρμόζει ένα χημικό διάλυμα στο δέρμα ενός ατόμου και αφού περιμένει ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, το ξεφλουδίζει. Εκτός από το ότι βοηθά με την ακμή και τις ουλές, μπορεί να βοηθήσει και με τα σημάδια γήρανσης καθώς απολεπίζει το ανώτερο στρώμα του δέρματος.
Η Δρ Michelle Tarbox , αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Texas Tech University Health Sciences Center, μίλησε για τη διαδικασία microneedling κατά τη διάρκεια ενός podcast στο Πανεπιστήμιο της Utah Health. Με το microneedling, οι γιατροί τρυπούν το δέρμα με μικροσκοπικές βελόνες ως μέρος της θεραπείας για την τόνωση του κολλαγόνου.
«Το microneedling μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των ουλών ακμής», σχολίασε ο Δρ Tarbox. «Βελτιώνει τον αποχρωματισμό. Βελτιώνει επίσης κάποιες από τις ουλές που μπορούν να δημιοθργηθούν μετά από μια φλεγμονώδη διαδικασία».
«Και το microneedling μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή διαφορετικών φαρμάκων στο δέρμα», συνέχισε ο Δρ Τάρμποξ. «Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών στο σπίτι, επομένως υπάρχουν πολλές επιλογές με το microneedling».
Χημικό πίλινγκ εναντίον microneedling για τις ουλές ακμής
Κατά τη διάρκεια της μελέτης για την ακμή του Πανεπιστημίου Rutgers, οι ερευνητές συνέκριναν το microneedling με ένα χημικό πίλινγκ 35% γλυκολικού οξέος για να δουν ποιο λειτούργησε καλύτερα για τις ουλές ακμής.
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 60 συμμετέχοντες που είχαν πιο σκούρο δέρμα. Ήταν από 15 έως 50 ετών και όλοι είχαν κλινικά διαγνωσμένες ουλές από ακμή.
Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία στην Ομάδα Α (η ομάδα microneedling) ή στην ομάδα Β (η ομάδα χημικού peel). Και οι δύο ομάδες έλαβαν θεραπείες κάθε 2 εβδομάδες για 12 εβδομάδες.
Αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα θεραπείας των 12 εβδομάδων, οι επιστήμονες περίμεναν για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια συνάντησαν τους συμμετέχοντες για να κρίνουν πόσο αποτελεσματικές ήταν οι θεραπείες τους.
Η καλύτερη θεραπεία για τις ουλές ακμής
Το Microneedling ξεπέρασε το χημικό πίλινγκ σε αυτή τη μελέτη.
Μετά την ανάλυση των περιοχών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 73% των συμμετεχόντων στην ομάδα του microneedling βελτιώθηκαν τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς σε σύγκριση με μόνο το 33% των συμμετεχόντων στο χημικό πίλινγκ.
«Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ασθενείς των οποίων το πιο σκούρο δέρμα αποκλείει τη χρήση ισχυρότερων χημικών peeling, που μπορεί να αποχρωματίσουν μόνιμα το πιο σκούρο δέρμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα σημάδια ακμής με microneedling», λέει ο Δρ Babar Rao, ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής δερματολογίας και παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers. «Για ασθενείς με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο δυνατά πίλινγκ χωρίς κίνδυνο αποχρωματισμού, το χημικό πίλινγκ μπορεί να εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για μερικούς».
Αντιμετώπιση ουλών ακμής σε πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος
Η δερματολόγος Δρ Geeta Yadav, μίλησε στο Medical News Today για τα ευρήματα της μελέτης.
«Οι ουλές ακμής τείνουν να είναι πιο εμφανείς σε άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος λόγω του αυξημένου κινδύνου υπερμελάγχρωσης μετά από τραύμα του δέρματος», εξήγησε η Δρ Yadav.
«Το επαγγελματικό microneedling είναι μια από τις λίγες επεμβάσεις στο ιατρείο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ουλές σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος και είναι λογικό ότι οι ασθενείς με microneedling που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση», σχολίασε ο Δρ Yadav.
Η Δρ Yadav περιέγραψε το peeling 35% γλυκολικού οξέος ως «επιφανειακό» και είπε ότι «δεν εξεπλάγη που τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο στην ομάδα που έκανε microneedling».
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Θα συζητηθεί πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Η σημασία του αερισμού
Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη