Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πώς να αποφύγεις το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα- Οδηγός περιποίησης

Πώς να αποφύγεις το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα- Οδηγός περιποίησης

Το δέρμα σας αλλάζει με την ηλικία. Γίνεται πιο λεπτό, χάνει λίπος και δεν φαίνεται πλέον τόσο λαμπερό και απαλό όσο κάποτε. Οι φλέβες και τα οστά σας φαίνονται πιο εύκολα.

Χρόνια μαυρίσματος ή παραμονή στο φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, ξηρότητα, κηλίδες γήρανσης, ακόμη και καρκίνο. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας και να το κάνετε να φαίνεται καλύτερα.

Ξηρό δέρμα και κνησμός

Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από ξηρές κηλίδες στο δέρμα τους, συχνά στα πόδια, τους αγκώνες και τα χέρια. Τα μπαλώματα του ξηρού δέρματος είναι τραχιά. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για ξηρό δέρμα, όπως:

Δεν πίνετε αρκετά υγρά

Περνώντας πολύ χρόνο στον ήλιο ή στο μαύρισμα

Όντας σε πολύ ξηρό αέρα

Κάπνισμα

Αίσθημα άγχους

Απώλεια ιδρώτα και αδένων λίπους, κάτι που είναι κοινό με την ηλικία

Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος. Η χρήση πολύ σαπουνιού, αντιιδρωτικού ή αρώματος και το ζεστό μπάνιο μπορεί να επιδεινώσει το ξηρό δέρμα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα. Επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν πιο λεπτό δέρμα, το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό και φαγούρα.

Tρόποι για να βοηθήσετε το ξηρό δέρμα με φαγούρα:

Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες, όπως λοσιόν, κρέμες ή αλοιφές, κάθε μέρα.

Κάντε λιγότερα μπάνια ή ντους και χρησιμοποιήστε πιο ήπιο σαπούνι. Το ζεστό νερό στεγνώνει λιγότερο από το ζεστό νερό. Μην προσθέτετε λάδι μπάνιου στο νερό σας. Μπορεί να κάνει την μπανιέρα πολύ ολισθηρή.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, μια συσκευή που προσθέτει υγρασία σε ένα δωμάτιο.

Καθαρισμός

Αποφεύγουμε το πολύ συχνό πλύσιμο καθώς και το πλύσιμο με καυτό νερό γιατί αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας επιδεινώνοντας την ξηροδερμία. Το χλιαρό νερό είναι προτιμότερο.

Ο χρόνος που πλενόμαστε πρέπει να είναι περιορισμένος, δεν πρέπει να καθόμαστε πολλή ώρα στο ντους ή να πλένουμε πολύ ώρα τα χέρια και το πρόσωπό μας.

Δεν χρησιμοποιούμε πολύ επιθετικά καθαριστικά, καθώς και αυτά απομακρύνουν τα προστατευτικά λιπίδια. Επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό όπως είναι ένα αφρόλουτρο ειδικό για την ξηροδερμία ή ένα απαλό καθαριστικό προσώπου. Τα προϊόντα καθαρισμού για την ξηρή επιδερμίδα συνήθως δεν κάνουν πολύ αφρό, αλλά καθαρίζουν αποτελεσματικά.

Σκουπίστε το δέρμα σας απαλά, ταμποναριστά με την πετσέτα και μην το τρίβετε.

Ενυδατική κρέμα για την ξηροδερμία

Την ενυδατική την χρησιμοποιούμε αμέσως μετά το ντους για να διατηρήσουμε την υγρασία που υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο δέρμα.

Ειδικά για τα χέρια, καλό είναι να έχετε μαζί σας μία κρέμα χεριών και να την εφαρμόζετε κάθε φορά μετά το πλύσιμο.

Επιλέξτε μία ενυδατική κρέμα ειδική για το ξηρό δέρμα, η οποία είναι θρεπτική, όχι απλά ενυδατική, δηλαδή είναι πλούσια σε λιπίδια, για την αναπλήρωση των λιπιδίων που έχουμε ανάγκη.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λάδια σώματος ή λάδια προσώπου τα οποία θα διατηρήσουν την υγρασία της επιδερμίδας και θα μειώσουν την απώλεια ύδατος.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κρέμα με βάση τη βαζελίνη η οποία δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από το δέρμα και εμποδίζει την απώλεια ύδατος, προτιμήστε αυτές τις κρέμες κυρίως για το σώμα και όχι το πρόσωπο.

Αν το δέρμα είναι ξηρό και τραχύ και ειδικά αν φαίνεται σαν να έχουν σηκωθεί τα λέπια, να ξεφλουδίζει, κατάλληλη είναι η επιλογή μίας κρέμας που εκτός από λιπίδια, περιέχει και ουρία.

Η ουρία βοηθά στην ήπια απομάκρυνση των κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας, μειώνοντας έτσι την τραχύτητά της, ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας.

Το δέρμα σας μπορεί να αλλάξει με την ηλικία. Αλλά να θυμάστε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Ελέγχετε συχνά το δέρμα σας. Εάν βρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές που σας ανησυχούν, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πηγή: nia.nih.gov

Διαβάστε επίσης

Οι 8 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι άνδρες – Απαντήσεις από τον ειδικό γιατρό

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σκουμπρί καπνιστό

Exit mobile version