Ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο συχνά έχει πόνους στην κοιλιά λόγω του φαγητού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Ειδικότερα, το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές) σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).
Προφίλ μελέτης
Η μελέτη, βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες. Παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021). Επικεφαλής της μελέτης, η δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν και Γκέτεμποργκ.
Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό.
Συμπτώματα
Παρουσιάζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).
Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά.
Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνου).
Διαβάστε επίσης
Αν παρατηρήσετε αυτό σε ένα εστιατόριο, ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι μεγαλύτερος
Αντισώματα από το εμβόλιο: Τι έδειξε μελέτη στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” σε 3.500 Έλληνες