Η νόσος COVID-19 και ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Μέσα στις τόσες σοβαρές παρενέργειες της COVID-19 στη λειτουργία του οργανισμού, οι επιστήμονες εντόπισαν άλλη μία, που απειλεί να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και την αναπαραγωγική τους ικανότητα.
Διαπιστώθηκε ότι η νόσος αυξάνει σε σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης είναι αποκαλυπτικά για τον ρόλο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και άκρως ανησυχητικά. Όπως φαίνεται, όχι μόνο μπορεί να αφήσει προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, αλλά δρα και αντίστροφα. Δηλαδή η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξάνει την ευαισθησία των ανδρών έναντι της λοίμωξης. Οι άνδρες, λοιπόν, με αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης στύσης έχουν πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID-19.
Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata και επικεφαλής ήταν ο καθηγητής ενδοκρινολογίας και ιατρικής σεξολογίας Emmanuele A. Jannini. Συμμετείχαν 6.821 άτομα, ηλικίας από 18 ετών και άνω, 4.177 γυναίκες και 2.644 άνδρες. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Andrology.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό, που διαπιστώθηκε, είναι ότι η ανικανότητα μπορεί να κρατήσει από λίγες μέρες μέχρι κάποιους μήνες.
Το πρόβλημα οφείλεται σε φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τη ροή του αίματος προς το πέος.
«Ο νέος κορονοϊός προκαλεί φλεγμονή στο ενδοθήλιο, που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Στα γεννητικά όργανα οι αρτηρίες είναι μικρές και στενές. Έτσι, οποιαδήποτε φλεγμονή είναι ικανή να εμποδίσει την ελεύθερη και ομαλή ροή του αίματος προς το πέος και, κατ’ επέκταση, μπορεί να μπλοκάρει τη στυτική λειτουργία. Βασικά η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι κοινή και στην στυτική δυσλειτουργία και στην COVID-19», εξηγεί ο κ. Ρόκκας.
Η προχωρημένη ηλικία, ο διαβήτης, τα παραπανίσια κιλά και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19. Είναι, όμως, παράγοντες κινδύνου και για την στυτική δυσλειτουργία.
Πως ο νέος κορονοϊός καταστρέφει την ερωτική ζωή
Συνοψίζοντας, η νέα μελέτη επισημαίνει τρεις παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην πιθανή εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες, που είχαν COVID-19.
Αγγειακές επιδράσεις. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένας προγνωστικός παράγοντας των καρδιακών παθήσεων -το αγγειακό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα είναι συνδεδεμένα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φλεγμονή σε όλο το σώμα, ειδικά στην καρδιά και στους γύρω μυς. Η παροχή αίματος στο πέος μπορεί να μπλοκαριστεί ή να μειωθεί, ως αποτέλεσμα μιας νέας ή επιδεινωμένης αγγειακής κατάστασης, που προκαλείται από τον ιό.
Ψυχολογικές επιπτώσεις. Η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Το άγχος και η κατάθλιψη, που προκαλούνται από τον νέο κορονοϊό, μπορούν να συνδεθούν με σεξουαλική δυσλειτουργία και με κακή διάθεση.
Συνολική επιδείνωση της υγείας. Η στυτική δυσλειτουργία είναι συνήθως σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος. Οι άνδρες με κακή υγεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στύσης. Επιπλέον ο οργανισμός τους αντιδρά χειρότερα στην COVID-19 λοίμωξη. Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων υγείας, η γενική κακή υγεία προκαλεί ανησυχία τόσο για ανικανότητα, όσο και για άλλες επιπλοκές.
«Από όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε για άλλη μία φορά την τεράστια σημασία που έχει ο εμβολιασμός», τονίζει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο εμβολιασμός, προλαμβάνοντας τη νόσο μέσω αντισωμάτων, που παράγει, προλαμβάνει και την πιθανή στυτική δυσλειτουργία, η οποία προκαλείται από την COVID-19».
Οι ερευνητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, υπενθυμίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι δείκτης συνολικής υγείας.
«Έτσι, ιδιαίτερα για νέους και υγιείς ανθρώπους, που εμφανίζουν απότομα στυτική δυσλειτουργία -και ειδικά μετά την COVID-19- αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό», όπως λένε.
Ο επικεφαλής επιστήμονας διασαφηνίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η βλάβη είναι μόνιμη, προσωρινή ή αν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού ξέρουμε με βεβαιότητα», καταλήγει.