Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πλύσιμο ρούχων: Η ιδανική θερμοκρασία για να σκοτώσετε μικρόβια και να εξοικονομήσετε χρήματα

plisimo rouxon

Η θερμοκρασία του νερού στο πλύσιμο ρούχων δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης. Σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγιεινή όσο και τον λογαριασμό του ρεύματος. Ο Dr. Xand van Tulleken, ξεκαθαρίζει ότι η καλύτερη επιλογή είναι είτε το καυτό είτε το κρύο νερό, ενώ χαρακτηρίζει το χλιαρό «εντελώς άχρηστο».

Γιατί οι 60°C προστατεύουν από μικρόβια

Όπως εξηγεί ο Dr. Tulleken, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες όταν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στο σπίτι.

«Στους 60 βαθμούς Κελσίου σκοτώνονται ορισμένα μικρόβια. Αν υπάρχει λοίμωξη, ειδικά ιογενής όπως ο νοροϊός, το πλύσιμο στους 60°C με καλό απορρυπαντικό εξασφαλίζει καλύτερη απολύμανση», επισημαίνει. Η συμβουλή αυτή αφορά ιδιαίτερα ρούχα που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα ασθενών.

Το κρύο νερό για οικονομία και προστασία υφασμάτων

Αντίθετα, για τα καθημερινά πλυσίματα ο ειδικός συνιστά το κρύο νερό στους 20°C. «Πλένω τα πάντα στους 20°C εκτός από τα ρούχα γυμναστικής. Έτσι προστατεύονται τα υφάσματα και εξοικονομούνται χρήματα – έως και 62% σε σχέση με πλύση στους 40°C».
Η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη φθορά των ρούχων και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών ρεύματος.

Γιατί οι 40°C δεν βοηθούν ούτε στην απολύμανση ούτε στην οικονομία

Ο Dr. Tulleken χαρακτηρίζει το πλύσιμο στους 40°C ως «ανόητη επιλογή», αφού δεν καταστρέφει μικρόβια, αλλά ούτε προσφέρει ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τους 60°C.

Τα πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο ρούχων

Ο τεχνικός επισκευών συσκευών Ian Palmer-Smith επισημαίνει τρία βασικά λάθη:

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

10 λάθη που κάνετε με το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο

Μπήκαν τα ρούχα στο πλύσιμο; Δοκιμάστε το κόλπο με το μαλακτικό μαλλιών

Exit mobile version