Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Όταν καθυστερεί η εμμηνόπαυση, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια

kathysterei-i-emminopaysi

Όταν καθυστερεί η εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περνούν νωρίτερα αυτό το στάδιο.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δίνει μία νέα προοπτική στο γιατί οι γυναίκες που σταματούν την έμμηνο ρύση στην ηλικία των 55 ετών ή αργότερα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά στα μετεμμηνοπαυσιακά τους χρόνια.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε νέες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών παρεμβάσεων, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων – του Νο. 1 δολοφόνου των γυναικών.

«Η εργασία μας προσδιορίζει ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό όφελος από την μετέπειτα έναρξη της εμμηνόπαυσης», δήλωσε μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Sanna Darvish, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας.

Ενώ οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από τους άνδρες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, ο κίνδυνος τους αυξάνεται και ξεπερνά τον κίνδυνο των ανδρών μετά την εμμηνόπαυση.

Αλλά υπάρχει μια αξιοσημείωτη προειδοποίηση σε αυτήν την τάση.

Όταν καθυστερεί η εμμηνόπαυση

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που ήρθαν στην εμμηνόπαυση (ένας χρόνος χωρίς περίοδο) στην ηλικία των 55 ετών ή αργότερα έχουν έως και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνες που η έμμηνος ρύση σταμάτησε στα 45 έως 54 χρόνια.

Η Darvish και οι συνάδελφοί της στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας της Γήρανσης του CU αξιολόγησαν την αγγειακή υγεία 92 γυναικών, εξετάζοντας την ροή της βραχιόνιας αρτηρίας ή πόσο καλά διαστέλλεται η βραχιόνια αρτηρία τους – το κύριο αιμοφόρο αγγείο στον άνω βραχίονα. Η ομάδα μέτρησε επίσης την υγεία των μιτοχονδρίων των γυναικών.

Όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία από τις προεμμηνοπαυσιακές αντίστοιχές τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, παράγουν λιγότερο οξείδιο του αζώτου, μια ένωση που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και τα εμποδίζει να σκληρύνουν και να αναπτύξουν πλάκα. Τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα που είναι η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων γίνονται επίσης δυσλειτουργικά με την ηλικία και δημιουργούν περισσότερα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, εξήγησε η Darvish.

Αύξηση του κινδύνου

Όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση, η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της αγγειακής υγείας επιταχύνεται. Αλλά περίπου το 10% των γυναικών που εμφανίζουν εμμηνόπαυση όψιμης έναρξης φαίνεται να είναι κάπως προστατευμένο από αυτό το αποτέλεσμα, είπε ο ανώτερος συγγραφέας Μάθιου Ρόσμαν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αγγειακή λειτουργία ήταν μόνο 24% χειρότερη στην ομάδα της όψιμης εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με την ομάδα της προεμμηνόπαυσης, ενώ εκείνες στην ομάδα με φυσιολογική έναρξη είχαν 51% χειρότερη αγγειακή υγεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιες διαφορές μεταξύ των ομάδων παρέμειναν πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση των γυναικών, με την ομάδα όψιμης έναρξης να έχει ακόμη 44% καλύτερη αγγειακή λειτουργία από την ομάδα φυσιολογικής έναρξης.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι γυναίκες που ολοκληρώνουν την εμμηνόπαυση σε μεταγενέστερη ηλικία έχουν ένα είδος φυσικής εγγενούς προστασίας από αγγειακή δυσλειτουργία που μπορεί να προέλθει από το οξειδωτικό στρες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Rossman, επίκουρος καθηγητής ερευνητής στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς τι οδηγεί αυτή την προστασία, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η καλύτερη μιτοχονδριακή λειτουργία και ορισμένα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα τους μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Στη συνέχεια, η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει πώς η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και εάν τα συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Rossman βρήκε αρχικά στοιχεία ότι το MitoQ – μια χημικά τροποποιημένη έκδοση του αντιοξειδωτικού συνενζύμου Q10 που στοχεύει τα μιτοχόνδρια – ανέτρεψε τη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων σημαντικά μέσα σε εβδομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Του Αγίου Βαλεντίνου δίνουμε ραντεβού για αιμοδοσία στην Κυψέλη

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Αναλυτικές οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

 

Exit mobile version