Όσο περνούν τα χρόνια ο οργανισμός έχει χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου και αυτό σχετίζεται με φτωχότερη αγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.
Μία νέα μελέτη δείχνει τον πιο απλό διατροφικό τρόπο για την αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελέτησαν και βρήκαν ότι τα παντζάρια είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά και πολλά βακτήρια που έχουμε όλοι στο στόμα μας διαδραματίζουν ρόλο στη μετατροπή του νιτρικού άλατος σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης των μηνυμάτων στον εγκέφαλο. Πλούσια σε ανόργανα νιτρικά είναι και άλλα τρόφιμα, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο.
Η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Redox Biology».
Στη νέα μελέτη, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους των δέκα ημερών: πίνοντας έναν χυμό παντζαριού πλούσιο σε νιτρικά και ένα άλλο χυμό εικονικού φαρμάκου χωρίς νιτρικά άλατα, δύο φορές την ημέρα.
Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά πέντε μονάδες (mmHg) μετά την κατανάλωση του χυμού των παντζαριών. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτά τα ευρήματα, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anni Vanhatalo, του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια νέων και ηλικιωμένων και των υγιών ανθρώπων σε σύγκριση με εκείνων με ασθένειες, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που δοκιμάζει με δίαιτα πλούσια σε νιτρικά άλατα», πρόσθεσε η Vanhatalo.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα στη διατροφή – σε αυτήν την περίπτωση μέσω χυμού παντζαριών – για μόλις δέκα ημέρες μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει ουσιαστικά τον πληθυσμό και τη σύνθεση των μικροβίων του στόματος προς το καλύτερο. Μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση», κατέληξε.
Πηγή: sciencedaily.com