Δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για 1.300 πολίτες στον Καστό Λευκάδας και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας για το 2021
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone είναι εδώ και 15 χρόνια κοντά στον αγροτικό και περιφερειακό γιατρό και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας.
Ο Καστός, με μόλις μερικές δεκάδες εγγεγραμμένους κατοίκους, είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Και παρόλο που η σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αρκετοί διαμένουν μόνιμα στο νησί.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παπουτσής, μόνιμος κάτοικος Καστού τα τελευταία οχτώ χρόνια, θεωρεί καίρια την ύπαρξη γιατρού: «Ο γιατρός να είναι συνέχεια εδώ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο ηλικιωμένους κατοίκους».
Ωστόσο, όπως μας δήλωσε: «Για εξετάσεις και για συνταγογράφηση είναι γεγονός ότι δεν έρχομαι πολύ συχνά. Αλλά αυτό, που γίνεται τώρα, είναι πολύ καλό». Ο κ. Παπουτσής αναφέρεται στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone που υλοποιείται για 15η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας.
Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone για πρόσβαση και έγκαιρη διάγνωση
Με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο της περιοχής τους και να πραγματοποιούν δωρεάν βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως, για παράδειγμα, καρδιογράφημα ή σπιρομέτρηση.
Σύμφωνα με την αγροτική γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Καστού, κα Ειρήνη Σερακιώτη: «Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone έχει βοηθήσει πάρα πολύ το έργο μου, γιατί ουσιαστικά με συνδέει με πολλούς, έμπειρους συναδέλφους, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή όποτε χρειαστώ εγώ ή κάποιος ασθενής, να πάρουν δεδομένα, πληροφορίες, ζωτικά των ασθενών και ηλεκτροκαρδιογράφημα ακόμη, και να με βοηθήσουν και εμένα να βγάλω πιο έγκαιρη και πιο σωστή διάγνωση».
Στην αντίπερα όχθη, το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, αν και βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς προσβασιμότητας με τον Καστό, υποδέχτηκε το ίδιο φιλόξενα το πρόγραμμα.
Η Τηλεϊατρική δίνει λύσεις για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής αξιοποιεί τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την κα Παρασκευή Παπαλέξη, ειδικευόμενη γενικής ιατρικής: «Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone απαντά με τον πιο απόλυτο, αποτελεσματικό τρόπο στην ανάγκη που αναδεικνύεται για την Ιατρική του αύριο, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή ιατρική πράξη».
Ωστόσο, πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά στην υγεία τους; Κατά την κα Σερακιώτη, η ανταπόκριση των κατοίκων του Καστού είναι πολύ θετική: «Ενδιαφέρονται για ό,τι καινούργιο και η τεχνολογία τους έχει εξάψει το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα τους έχει εξιτάρει το πώς η τεχνολογία θα τους βοηθήσει στα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οπότε αντιμετώπισαν το Πρόγραμμα πολύ θετικά».
Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής: Σώζει ζωές
Παράλληλα, γιατροί και νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας Αγγελοκάστρου επεσήμαναν τη σημασία υλοποίησης του Προγράμματος εν καιρώ πανδημίας, ειδικά αναφορικά με την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων ή συνανθρώπων μας με επιβαρυμένη υγεία. Όπως σημείωσε η νοσηλεύτρια κα Ζωή Δασκαλάκη, εκφράζοντας τις απόψεις και άλλων συναδέλφων της: «Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone βοήθησε το έργο μας εδώ στο Αγγελόκαστρο καθώς λόγω πανδημίας, οι ασθενείς δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή και φοβόντουσαν».
Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ υπεύθυνη για την τεχνική υλοποίησή του είναι η εταιρεία Vidavo. Από το 2008, που υλοποιείται, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 54.000 εξετάσεις.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΠΑ: Υπάρχει ανάγκη πλέον για νομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο στην τηλεϊατρική
Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B