Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Δ. Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Lilly): Χιλιάδες ξεκίνησαν το Mounjaro για το αδυνάτισμα – Τι αποκλείει να συμβεί

dionisis filiotis mounjaro adinatisma

Τρεις εβδομάδες μετά το λανσάρισμά του στην Ελλάδα, το Mounjaro της φαρμακοβιομηχανίας Lilly, το πρώτο φάρμακο με διπλή ένδειξη και κατά της παχυσαρκίας (αδυνάτισμα) και κατά του διαβήτη, έχει φτάσει σε χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές και γίνεται ανάρπαστο, αν και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία μετά από σειρά επιτυχιών με φάρμακα, που έχουν καθιερωθεί όπως το Cialis, που έχει το 65% της αγοράς, το αντικαταθλιπτικό Ladose, το αντιβιοτικό Ceclor, έκανε με επιτυχία την είσοδό της σε νέα κατηγορία, στα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ζήτηση για το φάρμακο είναι τέτοια, που η αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία ανοίγει διαρκώς νέα εργοστάσια, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ποσότητες που ζητούνται.

Δ. Φιλιώτης: Χιλιάδες ξεκίνησαν το Mounjaro για αδυνάτισμα

Ο Διονύσης Φιλιώτης, ιδρυτής και κατά 50% μέτοχος της Φαρμασέρβ-Lilly, που έφερε το Mounjaro στην ελληνική αγορά, μιλάει για την επιτυχία αυτή, για τα φάρμακα της παχυσαρκίας που αποτελούν τη νέα τάση και για τον κίνδυνο που δημιουργείται, όταν η έρευνα όλων των εταιρειών στρέφεται σε μια κατηγορία. Εξηγεί γιατί δε θέλει να μπει το Mounjaro στη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και γιατί… οι φήμες περί πώλησης της εταιρείας του είναι ανυπόστατες.

Ο άνθρωπος, που ξεκίνησε ως ιατρικός επισκέπτης της Lilly το 1974 και σήμερα είναι ο μοναδικός συνεταίρος κατά 50% της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, τονίζει ότι ακόμη και αν μπορούσε, θα ήταν τρελός να πουλούσε ποτέ την εταιρεία του.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που παραχώρησε ο κ. Διονύσης Φιλιώτης στο mononews και στη συνάδελφο Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

Πώς υποδέχτηκε η ελληνική αγορά το Mounjaro;

Πριν τρεις εβδομάδες ήρθαν οι νταλίκες με την πρώτη παραγγελία του Mounjaro και σε λίγες μέρες είχε φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχει πουληθεί σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουμε και τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα, όπως μαθαίνουμε από τους γιατρούς.

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια πολύ καλή τιμή για το Mounjaro στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το φάρμακο πωλείται στην Ελλάδα στα 250 ευρώ οι 4 δόσεις, δηλαδή ο ένας μήνας, όταν η ίδια τιμή στις ΗΠΑ φτάνει τα 1000 δολάρια. Δεν ήταν επιδίωξή μας να αποζημιώνεται από τα Ταμεία καθώς τότε θα επιστρέφονται όλα με το clowback, τώρα θα το πληρώνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Να τονίσουμε ότι το Mounjaro δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, αλλά στους παχύσαρκους, με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο και ποια είναι η αποτελεσματικότητά του;

Το Mounjaro ενεργοποιεί υποδοχείς για 2 ενδογενείς ορμόνες, το GIP και το GLP-1, ώστε να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής και να αυξήσει την αξιοποίηση του λίπους.

Καταφέρνει, έτσι, να αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και να μειώνει την αίσθηση της πείνας, μειώνει τις λιγούρες και την προτίμηση για φαγητά και γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μειώνει και τη λιπώδη μάζα του σώματος και το σπλαχνικό λίπος.

Η αποτελεσματικότητά του είναι μεγάλη και οι κλινικές μελέτες που το συγκρίνουν με άλλα φάρμακα το χαρακτηρίζουν πιο αποδοτικό. Η μέση απώλεια σωματικού βάρους με το Mounjaro είναι 22,5% σε 72 εβδομάδες.

Σήμερα η ζήτηση για το Mounjaro είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά και η Lilly χτίζει νέα εργοστάσια για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Το φάρμακο χορηγείται με πένα και, αυτό που πετυχαίνει, είναι να μην σκέφτεσαι το φαγητό. Δεν δημιουργείται πείνα και έτσι δεν θυμάται ο οργανισμός το φαγητό για να το αναζητήσει και δε θέλει να φάει.

Το Mounjaro είναι ένα τόσο καλό φάρμακο, που αποτελεί ορόσημο στην πορεία της εταιρείας. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και αυτό που έχουν να προσφέρουν στους ανθρώπους, που τα έχουν ανάγκη, είναι η ουσία της δουλειάς μας και το πραγματικό της νόημα.

Υπάρχει στροφή στην έρευνα και στα φάρμακα για την παχυσαρκία;

Το Mounjaro είναι το πρώτο φάρμακο, που έχει εγκριθεί για την παχυσαρκία, ανοίγοντας μια νέα μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που μάλιστα θεωρείται η νέα μεγάλη τάση στα φάρμακα. Όλες οι μεγάλες εταιρείες σήμερα κάνουν έρευνα για την παχυσαρκία, γίνεται κυνήγι θησαυρού και τα επόμενα χρόνια θα δούμε νέα φάρμακα.

Η Lilly έχει μεγάλη έρευνα για τον διαβήτη, τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το Mounjaro για άλλες ενδείξεις για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει σε άλλες ασθένειες. Υπάρχει προχωρημένη έρευνα για το Moonjaro για να κυκλοφορήσει και σε άλλη μορφή χορήγησης από το στόμα, αλλά είναι κάτι που θα καθυστερήσει να βγει στην αγορά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις.

Όταν μιλάμε για φαρμακευτική δαπάνη, ουσιαστικά μιλάμε για τα έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία στηρίζουν και επενδύονται στην έρευνα. Όταν ένα φάρμακο μιας κατηγορίας έχει πολύ μικρό έσοδο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η έρευνα, και σταματάει η έρευνα για αυτήν την κατηγορία και εστιάζει σε μια κατηγορία υψηλότερων εσόδων.

Το κακό λοιπόν, σήμερα, είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η έρευνα για τα αντιβιοτικά. Οι κυβερνήσεις πιέζουν τις εταιρείες για χαμηλότερες τιμές, έχουν κυκλοφορήσει και πολλά πάμφθηνα αντιβιοτικά από την Κίνα και καμιά εταιρεία δεν κάνει πια έρευνα για τα αντιβιοτικά. Και υπάρχει κίνδυνος από αυτό, γιατί τα μικρόβια έχουν όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις στα αντιβιοτικά και αν δεν παράγουμε νέα αντιβιοτικά, κάποια στιγμή δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις, Και σήμερα πεθαίνουν οι άνθρωποι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και το βλέπουμε ότι τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά.

Υπήρξε μια έντονη φημολογία για συζητήσεις με fund για να αλλάξει χέρια η εταιρεία…

Είναι ανυπόστατα αυτά και δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο!

Η Φαρμασέρβ είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Lilly και εμού. Δεν είναι δυνατό να πουληθεί το 50% μιας κοινοπραξίας, που φέρνει τα φάρμακα της Lilly, ακόμη και αν ήθελα. Αλλά και αν γινόταν θα ήμουν τόσο τρελός, ώστε να πουλήσω το 50% της μοναδικής κοινοπραξίας που διατηρεί σε όλο τον κόσμο η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου; Και κυρίως ενώ έχει ανοδική προοπτική μεγεθών και νέων φαρμάκων;

Σκεφτείτε ότι η Φαρμασέρβ-Lilly είναι η μοναδική θυγατρική του φαρμακευτικού κολοσσού (που έχει κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολάρια), που είναι κοινοπραξία 50-50 με έναν επιχειρηματία. Έχουν γίνει μελέτες στο Harvard για αυτό και με έχουν καλέσει στο Columbia και σε άλλα business school για να εξηγήσω, πώς έγινε αυτή η συμφωνία.

Η Lilly δεν μπορεί να πουληθεί, είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που δεν έχει πουληθεί, ούτε μπορεί ποτέ να πουληθεί, γιατί έχει poison pills. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος που θα αγοράσει την εταιρεία να αλλάξει το ΔΣ για πέντε χρόνια, οπότε αυτός είναι αρκετός λόγος για να μην την αγοράσει ποτέ κανείς. Η Lilly είναι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία με τζίρο της τάξης των 50 δισ.

Πώς έγινε αυτή η κοινοπραξία;

Μπήκα στη φαρμακευτική σχολή το 1964 και το 1974 προσέληφθην ως ιατρικός επισκέπτης στη Lilly.

Ήμουν στο ΔΣ της Lilly Ευρώπης, από το 1980 ως το 1984, όταν η εταιρεία αποφάσισε τον Απρίλιο του 1983 να κλείσει την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και να τη δώσει αντιπροσωπεία στο Γιαννακόπουλο ή το Μαρινόπουλο. Τότε είπα στον επικεφαλής της Lilly Ευρώπης ότι θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα και να πάρω εγώ την αντιπροσωπεία. Την πήρα τελικά το 1984 με πολύ καλούς όρους γιατί ήθελαν να την ξεφορτωθούν.

Το 1992 ο πρόεδρος της Lilly International, ζήτησε να γίνει αυτή η κοινοπραξία και ενάμιση χρόνο μετά συμφωνήθηκε να αγοράσει η Lilly το 50% και την 1/4/1994 η εταιρεία έγινε κοινοπραξία Φαρμασέρβ-Lilly.

ΠΗΓΗ: mononews

Διαβάστε επίσης

Διονύσης Φιλιώτης: Η προσφορά στο εγχώριο επιχειρείν, η οικονομική υποστήριξη και η αγάπη για την Πάρο

Σπύρος Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Lilly): Πότε έρχεται το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία

Exit mobile version