Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μελάσα: Ο γλυκός σύμμαχος στο αδυνάτισμα και όχι μόνο

melasa kai adynatisma

Photo Shutterstock

Η μελάσα είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, που ίσως σου θυμίζει το μέλι ενώ δεν μοιάζει με αυτό ως προς την προέλευση, αλλά περισσότερο με τη ζάχαρη. Πρόκειται για έναν παχύρευστο χυμό, σαν σιρόπι, που προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα ή τα ζαχαρότευτλα.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Εταιρία για τη Μελέτη Συμπεριφοράς της Διατροφής (SSIB), των Ηνωμένων Πολιτειών, η συμπληρωματική λήψη εκχυλίσματος μελάσας, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία:

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Richard Weisinger, Ph.D., διερεύνησε την επίπτωση που έχει η προσθήκη εκχυλίσματος μελάσας σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μελάσα περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό, χωρίς να αποθηκεύονται σε λίπος. Αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, επιταχύνει τις καύσεις και συμβάλλει έτσι στη μείωση του λίπους. Επιπλέον, έχει μόνο 15 θερμίδες ανά κάθε κουταλιά του γλυκού και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.

Οφέλη

Μια κουταλιά της σούπας μελάσα, έχει τις ακόλουθες ποσότητες θρεπτικών συστατικών

Τρόποι χρήσεις

Η μελάσα, ως πρωτογενές παράγωγο του ζαχαροκάλαμου, είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική και μαγειρική χρήση, τη δημιουργία γλυκών και αρτοσκευασμάτων όπως ψωμί, κέικ, κουλούρια, μπάρες, σάλτσες γλυκόξινες, σάλτσες κόκκινες, μαρινάδες και σαλάτες. Σε όλες τις χρήσεις και συνταγές, χρειάζεται η μισή ποσότητα μελάσας σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή.

Διαβάστε επίσης 

Λέτε όχι στην πρώτη μπουκιά και φεύγετε ή τσιμπολογάτε; Οι επιστήμονες εξηγούν

Το κλειδί για σωστές διατροφικές συνήθειες εφ’ όρου ζωής

 

 

 

 

 

Exit mobile version