Το λάδι που χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα επηρεάζει τη θρεπτική αξία του φαγητού. Και παρότι οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να το αποφεύγουμε ως μέθοδο μαγειρικής, οι περισσότεροι τηγανίζουμε πού και πού. Όταν το κάνουμε, ας επιλέγουμε το πιο υγιεινό και σωστό λάδι για αυτή τη χρήση.
Το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το αραχιδέλαιο, το κραμβέλαιο έχουν υψηλή σταθερότητα στη θερμοκρασία και ενδείκνυνται για τηγάνισμα, σοτάρισμα και βαθύ τηγάνισμα (deep fry), ενώ στις εκδοχές τους με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ (ω9) είναι ακόμη πιο κατάλληλα για τηγάνι. Το σησαμέλαιο και το φουντουκέλαιο στις εξευγενισμένες τους ποικιλίες είναι εξίσου σταθερά και κατάλληλα για τηγάνισμα, ωστόσο είναι ακριβά και συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε για αυτό το σκοπό.
Το ελαιόλαδο είναι το πλέον ιδανικό για το τηγάνισμα, αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι πολύ πιο ανθεκτικό και υγιεινό από οποιοδήποτε άλλο λάδι, αναφέρει η βιολόγος, Sylvie Tremblay MSc.
Όπως λέει, το ελαιόλαδο είναι μέχρι και 5 φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (όταν το λάδι δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία).
Καλό είναι, όμως, να μη χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για περισσότερα από 3 τηγανίσματα. Φυσικά, χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί και ωμό (π.χ. σε σαλάτες), αλλά και για να αντικαταστήσει κάθε άλλη λιπαρή ύλη, όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα σπορέλαια, την κρέμα γάλακτος κλπ.
Ελαιόλαδο – Οφέλη
Τέλος, αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, το ελαιόλαδο μας δίνει μόλις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια, τα οποία πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι πιο «ελαφριά».
Το ελαιόλαδο επίσης, είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί ένα πολύτιμο διατροφικό θησαυρό, με ανεκτίμητης αξίας πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία.
- αποτελεί πηγή ενέργειας και μονοακόρεστων, «καλών» λιπαρών
- αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο
- βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E) από τα τρόφιμα
- συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα
- συμβάλλει, στα πλαίσια του μεσογειακού τρόπου διατροφής, στην καλύτερη διαχείριση διαφόρων άλλων νοσημάτων όπως: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρκίνος,
- νευροεκφυλιστικά νοσήματα, νόσος Alzheimer
- προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλά από τα λιπαρά που είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη κατά τη νεογνική και παιδική ηλικία
Διαβάστε επίσης
Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν αγοράζουμε λάδι – Πότε είναι νοθευμένο
Λάδι σώματος ή λοσιόν: Ποια είναι η σωστή επιλογή για λαμπερό δέρμα;