Η δυσκοιλιότητα είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας σε κάποια περίοδο της ζωής του και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε κάποια γνωστά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια ή τα σύκα για να λύσουν μέσα σε λίγες ώρες το πρόβλημα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα φρούτα που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, καλύπτοντας έτσι όλα τα γούστα.
1. Φρούτο του Δράκου
Το κίτρινο φρούτο του δράκου είναι λίγο πιο γλυκό από το ροζ φρούτο του δράκου και τα σπότια τους βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό, επομένως βοηθά τα καλά βακτήρια στο έντερο να λειτουργήσουν καλύτερα.
Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μόνο δύο κομμάτια κίτρινου φρούτου δράκου περιέχουν μόλις πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης, παρέχοντας σχεδόν το ένα πέμπτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
2. Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να μην κρατήσει τον γιατρό μακριά για πάντα, αλλά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να είστε τακτικοί στις επισκέψεις στην τουαλέτα.
Η περιεκτικότητα σε πηκτίνη των μήλων έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την ταχύτητα του παχέος εντέρου.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, ενώ μειώνουν τον χρόνο που αφιερώνεται στην τουαλέτα και την ανάγκη για καθαρτικά.
3. Αχλάδια
Τα αχλάδια περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι μια φυσική αλκοόλη σακχάρου και ένα φυσικό καθαρτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ένωση βοηθά στην άντληση νερού στο παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να τα διευκολύνει στην κίνησή τους.
4. Μούρα
Τα μούρα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και νερό που μαλακώνουν το περιεχόμενο του εντέρου. Επιπλέον είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά για την υγεία του εντέρου και του ήπατος.
5. Ακτινίδια
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology, οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 180 ενήλικες στην Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία να υιοθετήσουν δύο ξεχωριστά σχήματα διατροφής τεσσάρων εβδομάδων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η πρώτη περιελάμβανε την κατανάλωση δύο ολόκληρων ακτινιδίων κάθε μέρα, ενώ η δεύτερη απαιτούσε τη λήψη 7,5 γραμμαρίων του συμπληρώματος φυσικών ινών psyllium, αναφέρει το Harvard Health. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι τα ακτινίδια ήταν πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από το συμπλήρωμα psyllium.
6. Σύκα
Το σύκο, βελτιώνει τη συνοχή των κοπράνων. μειώνει το χρόνο διέλευσης τους μέσα από το έντερο και ανακουφίζει από το αίσθημα δυσφορίας στο στομάχι.
Τα σύκα περιέχουν το ένζυμο ficin. Είναι παρόμοιο με το ένζυμο ακτινιδίνη, που βρίσκεται στα ακτινίδια, έχοντας θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.
7. Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα, ειδικά τα αποξηραμένα, αυξάνουν την υγρασία στο περιεχόμενο του εντέρου και η καθαρτική τους δράση οφείλεται στη σορβιτόλη και τις φαινολικές ενώσεις.
Η σορβιτόλη, είναι αλκοόλη ζάχαρης και δεν απορροφάται καλά από το σώμα από κάποιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να έλκεται νερό στο παχύ έντερο, ενεργοποιώντας την καθαρτική δράση της.
Οι φαινολικές ενώσεις, διεγείρουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.