Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ποια φρούτα βοηθάνε στη δίαιτα και «καίνε» το λίπος;

froyta gia adynatisma

Τα φρούτα έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν φυσικά σάκχαρα και βοηθούν στην αποφυγή αύξησης του βάρους.  Ορισμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας και εν συνεχεία στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

Η φυτική πρωτεΐνη είναι ένας όλο και πιο δημοφιλής και εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώνετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Εκτός από τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υπάρχουν και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείτε να προσθέσετε στα σνακ και τα γεύματά σας για να ενισχύσετε την προασπάθεια σας για απώλεια βάρους, λέει η διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Melissa Kravitz Hoeffner.

Σύμφωνα με την ειδικό, κάθε καλά ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται πρωτεΐνη, οπότε αν θέλετε να αλλάξετε αυτό που τρώτε ή απλώς να προσθέσετε πρωτεΐνη από άλλες πηγές, σκεφτείτε τα παρακάτω φρούτα.

Πορτοκάλι

Ένα φρέσκο πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 1g πρωτεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι σε φέτες παρέχει έως και 2g. Αυτό το φρούτο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ασβέστιο. Χάρη σε μια σειρά από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά, τα εσπεριδοειδή διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Μπανάνες

Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή ενέργειας ακόμα και για τις πιο απαιτητικές προπονήσεις. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και καλίου. Και σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, είναι επίσης υψηλά σε πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και το νευρικό μας σύστημα.

Μαύρα μούρα

Μην υποτιμάς την λίγο πιο σκούρα εκδοχή τους. Γιατί, μόνο μαύρα δεν θα σε κάνουν να τα βάψεις. Ένα φλιτζάνι σου προσφέρει 2 γραμμάρια θαυματουργής πρωτεΐνης, αλλά και τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C – ναι, αυτής που ενισχύει το ανοσοποιητικό – που ο οργανισμός σου επιζητά για την ορθή λειτουργία του, λέει η Kravitz.

Γκρέιπφρουτ

Η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για την απώλεια βάρους και λίπους. Για τη μελέτη των έξι εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα έχασαν περισσότερο βάρος, είδαν την κοιλιά τους να συρρικνώνεται και σημείωσαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Αβοκάντο

Όταν σκέφτεστε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το αβοκάντο είναι πολύ πιθανό να μην περνάει από το μυαλό σας. Ωστόσο, αυτό το πράσινο, κρεμώδες φρούτο περιέχει μια εκπληκτική ποσότητα αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού – σχεδόν 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο είναι χαμηλό σε νάτριο και υδατάνθρακες, επομένως μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, πρεβιοτικών ινών και καλίου. Η τακτική κατανάλωση αυτού του πράσινου φρούτου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας.

Βερίκοκο

Ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα κομμένα σε φέτες περιέχει σχεδόν 2,2 g πρωτεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι αποξηραμένα παρέχει σχεδόν 5 g από αυτό το σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Τα βερίκοκα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, κάλιο και ψευδάργυρο. Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών που προάγουν την υγεία, όπως περιγράφεται στο περιοδικό Molecules. Οι δραστικές ενώσεις όπως η κατεχίνη, η κερκετίνη και τα χλωρογενικά οξέα μπορούν να πιστωθούν για τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητες των βερίκοκων.

Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια είναι γνωστά για τη δροσιστική, ελαφρώς όξινη γεύση τους που προσθέτει μια εξωτική πινελιά σε smoothies και φρουτοσαλάτες. Ίσως ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι αυτό το εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να προσφέρει σχεδόν 2,1 γραμμάρια σε ένα μόνο φλιτζάνι. Τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Διαβάστε επίσης

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία

Λουτεΐνη: Τα 4 σούπερ οφέλη στην υγεία και πού την βρίσκουμε

Exit mobile version