Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η διατροφική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Η διατροφική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Έχετε ποτέ ακούσει για τη «Φαγοφοβία»; Τι είναι και πώς την ξεπερνάς; Μια κρυφή διαταραχή θα έλεγε κανείς, αφού ακόμα κι η πλειοψηφία όσων την έχουν βιώσει, δε γνώριζαν γι’ αυτή. Όπως το λέει κι η ίδια η λέξη, η φαγοφοβία ή καλύτερα φοβία της κατάποσης, είναι μια διαταραχή όπου ουσιαστικά φοβάσαι να φας και πιο συγκεκριμένα να καταπιείς.

Όπως και οι υπόλοιπες αγχώδεις διαταραχές που προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, το άτομο που πάσχει από φαγοφοβία υφίσταται έντονη αντίδραση φόβου, συνοδευόμενη από φυσικές εκδηλώσεις πολύ υψηλού άγχους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φαγοφοβίας

Το φαγητό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής, επομένως όταν κάποιος αποφεύγει να φάει λόγω του φόβου του πνιγμού, διαταράσσει την καθημερινή δραστηριότητα με πολλούς τρόπους:

Το να ζεις με φαγοφοβία συχνά σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις γεύματα με φίλους και την οικογένεια. Η έξοδος για φαγητό μπορεί να προκαλέσει στρες και άγχος, οδηγώντας πολλούς να αποσυρθούν από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ο τρόμος γύρω από τις ώρες των γευμάτων μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι οι δίαιτες με υγρά και τα συμπληρώματα διατροφής είναι η μόνη επιλογή.

Το να νιώθετε συνεχώς ότι κινδυνεύετε να πνιγείτε έχει συναισθηματικό τίμημα. Μερικές φορές συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Άλλες φορές, η συνεχής ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας παρεμποδίζει ακόμη και τον ύπνο. Το άγχος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε έναν συνεχόμενο κόμπο στον λαιμό, κάνοντας τον φόβο ακόμα πιο αληθινό.

Εάν ο φόβος πνιγμού σας εμποδίζει να φάτε τότε μπορεί να εμφανιστούν η απώλεια βάρους και ο υποσιτισμός. Επίσης όταν η τροφή είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης, όπως συμβαίνει με τα παιδιά ή τους εφήβους, μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη εγκεφάλου.

Τα άτομα με φαγοφοβία μπορεί επίσης να διαγνωστούν με Διαταραχή Αποφυγής/Περιοριστικής Πρόσληψης Φαγητού (ARFID), μια σχετικά νέα διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από περιορισμό της τροφής λόγω σοβαρής αποστροφής για τα τρόφιμα, αναφέρει η ψυχολόγος, Paula Berry, επικεφαλής της κλινικής για τη ψυχική υγεία, Claimont στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμπτώματα

Επειδή η φαγοφοβία κατατάσσεται στην κατηγορία των συγκεκριμένων φοβιών, η συμπτωματολογία της είναι παρόμοια με αυτή των υπόλοιπων διαταραχών άγχους αυτού του τύπου. Η κλινική εικόνα της ανήσυχης φύσης χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σωματικών, γνωστικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων κάθε φορά που το άτομο πρέπει να αντιμετωπίσει την φοβισμένη πράξη, στην προκειμένη περίπτωση να καταπιεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φοβία μπορεί να είναι τόσο έντονα ριζωμένη ώστε ο ασθενής να εκδηλώνει τα συμπτώματα μόνο με το να σκέφτεται ή να φαντάζεται ότι καταπίνει οποιαδήποτε τροφή, ποτό ή ακόμα και φαρμακευτική αγωγή.

Τα φυσικά συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με εκείνα άλλων καταστάσεων όπως η δυσφαγία και η αιτιολογία, όπου το άτομο πάσχει από μια ψυχολογική διαταραχή που καθιστά αδύνατη την κατάποση ή την προκαλεί πολύ οδυνηρή.

Θεραπεία

Όπως και με τις υπόλοιπες διαταραχές άγχους, υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της φαγοφοβίας. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος ψυχολογικών προβλημάτων συνήθως έχει μια πολύ καλή πρόγνωση και τείνει να εξαφανιστεί αν γίνει η σωστή δουλειά.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή της φαγοφοβίας και άλλων παρόμοιων προβλημάτων είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική, αναφέρει η Paula Berry.

Διαβάστε επίσης 

Ακράτεια ούρων: Η διαταραχή ταμπού, που ταλαιπωρεί 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες

ΕΟΔΥ: Το 1% του πληθυσμού πάσχει από διπολική διαταραχή

Exit mobile version