Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οδηγός επιβίωσης των ατόμων με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στις γιορτές

Οδηγός επιβίωσης των ατόμων με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στις γιορτές

Μην αφήσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να σας εμποδίσει να απολαύσετε την γιορτινή περίοδο. Μπορεί να φαίνεται σαν η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, αλλά η περίοδος των γιορτών μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία σε άτομα που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άβολα και μερικές φορές ενοχλητικά και περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα και υπερβολικό μετεωρισμό. Δυστυχώς, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά φαγητά και γλυκά των γιορτών, μαζί με το άγχος της εποχής, συχνά μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα.

Είτε ταξιδεύετε, είτε είστε σε ένα πάρτι, είτε ασχολείστε με τις γιορτινές αγορές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων είναι το κλειδί για τη διαχείριση του συνδρόμου αυτή την περίοδο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

1. Φάτε μικρά γεύματα πριν βγείτε έξω
Οι διακοπές είναι μια περίοδος συνάντησης με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, αλλά οι συγκεντρώσεις αυτή την εποχή τείνουν να είναι γεμάτες με φαγητά και σνακ, που μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικά προβλήματα. Προσπαθήστε να φάτε ένα μικρό γεύμα πριν παρευρεθείτε σε ένα πάρτι για να μην πεινάτε. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να φάτε πολύ ή να φάτε λάθος πράγματα, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές (IFFGD) .

2. Προλάβετε τα συμπτώματα σε πάρτι και ταξίδια
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε σε πάρτι και σε ταξίδια, τις τροφές που προκαλούν τα συμπτώματά σας IBS.

Φυσικά, το κλειδί είναι να γνωρίζετε τις τροφές που προκαλούν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Εάν δεν τις γνωρίζετε ήδη, μια προσέγγιση για να τις ανακαλύψετε είναι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, δηλ. ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

Οι δίαιτες χαμηλού FODMAP αποφεύγουν μια ποικιλία ομάδων τροφίμων που το λεπτό έντερο δεν απορροφά σωστά και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών.

Η συγκεκριμένη διατροφή δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των ομάδων FODMAP που προκαλούν συμπτώματα και ποιες δεν προκαλούν ερεθισμό μέσω μιας διαδικασίας δοκιμής και λάθους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν:

Μόλις μάθετε ποιες ομάδες προκαλούν τα συμπτώματά σας, μπορείτε να περιορίσετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας. Η έρευνα έχει βρει ότι το 86% των ατόμων με IBS παρουσίασαν ανακούφιση από τα συμπτώματα ενώ ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

3. Χαρτογραφήστε τις τουαλέτες έγκαιρα
Εάν ταξιδεύετε ή έχετε πάει για ψώνια, καλό είναι να μαθαίνετε που είναι οι τουαλέτες σε περίπτωση που υπάρξει επέιγουσα ανάγκη. Μπορείτε να αναζητήσετε έναν χάρτη του εμπορικού κέντρου ή του αεροδρομίου που βρίσκεστε, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε την πιο κοντινή σε εσάς τουαλέτα.

4. Έχετε μαζί σας μια τσάντα έκτακτης ανάγκης
Το να έχετε στη διάθεσή σας είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να σας γλυτώσει από πολλή ταλαιπωρία και αμηχανία σε περίπτωση που δεν φτάσετε στο μπάνιο αρκετά γρήγορα. Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε σνακ φιλικά προς το σύνδρομο, ένα μπουκάλι νερό, απολυμαντικό χεριών, αλλαγή ρούχων σε περίπτωση ατυχήματος και φάρμακα για τη διάρροια.

5. Δώστε προτεραιότητα στην ανακούφιση από το άγχος.
Μέσα στη φασαρία των γιορτών, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και πως να απαλλαγείτε από το άγχος. Το άγχος συμβάλλει σημαντικά στα συμπτώματα του IBS.

Η σύνδεση εγκεφάλου-έντερου είναι πραγματική, και αυτό σημαίνει ότι το άγχος σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα του Συνδρόμου, καθώς πυροδοτεί μια αντίδραση μάχης ή φυγής, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανάπαυση και την πέψη.

Προετοιμάζοντας τον εαυτό σας διανοητικά και σωματικά, μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα τις γιορτές και μην ξεχνάτε ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Διαβάστε επίσης

Πόσα βήματα ανά λεπτό πρέπει να κάνουν οι άνδρες και πόσα οι γυναίκες, για την πρόληψη του διαβήτη

Οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση στο 50-60% των νέων φαρμάκων για τον καρκίνο

Exit mobile version