Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

12 τροφές που χρειάζεστε σε κάθε έκτακτη ανάγκη

12 τροφές που χρειάζεστε σε κάθε έκτακτη ανάγκη

Παλαιότερα, δεν σκεφτόμασταν ιδιαίτερα ότι χρειάζεται να έχουμε κάποιες τροφές για  έκτακτη ανάγκη στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε πάρει μια γεύση από καταστάσεις που είναι λίγο τρομερές: διακοπές ρεύματος ή νερού, φυσικές καταστροφές και επιζήμια καιρικά φαινόμενα. Γεγονότα που μας αναγκάζουν να επαναξιολογήσουμε τις συνήθεις στρατηγικές μας στην κουζίνα.

Ένα από τα μαθήματα που μπορεί να αντληθεί από όλα αυτά, είναι ότι πρέπει να σχεδιάζουμε εκ των προτέρων, όπως το να έχουμε στο ντουλάπι υγιεινές και σταθερές τροφές για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Λίστα με τροφές για έκτακτη ανάγκη

Δείτε μια λίστα με τροφές για έκτακτη ανάγκη που πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από ένα μήνα έως πέντε χρόνια.

1. Κονσερβοποιημένα φασόλια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και άλλα όσπρια

Μην μένετε μόνο στα φασόλια: Ολόκληρη η κατηγορία οσπρίων, που περιλαμβάνει φακές και αποξηραμένα μπιζέλια, είναι μια κορυφαία φυτική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Και όταν προσθέτετε φασόλια σε τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, δημιουργείτε αυτό που είναι γνωστό ως πλήρης πρωτεΐνη. Οι πλήρεις πρωτεΐνες έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει υγιές.

Προειδοποίηση σχετικά με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα γενικά: Έχουν πολύ νάτριο. Για παράδειγμα, τα μαύρα φασόλια σε κονσέρβα έχουν 400 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου ανά μερίδα μισού φλιτζανιού.

Επιλέξτε μια μάρκα χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και εάν αγοράζετε με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ξεπλύνετε καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα του νατρίου κατά περισσότερο από 40%. Τα φασόλια σε κονσέρβα δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν, οπότε αν δεν έχετε ρεύμα, μπορείτε εύκολα να ανοίξετε μια κονσέρβα και να χορτάσετε!

Διάρκεια ζωής: Δύο έως πέντε χρόνια.

2. Ξηρά δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένα απίστευτα θρεπτικό μέρος οποιουδήποτε γεύματος, είτε βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είτε όχι.

Τα δημητριακά που τείνουν να διαρκούν περισσότερο είναι το κριθάρι, το καστανό ρύζι, το ποπ κορν (ναι, μετράει!), η βρώμη και η κινόα.

Διάρκεια ζωής: Ένα έως τρία χρόνια στο ντουλάπι (περισσότερο στην κατάψυξη).

3. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή θερμίδων, πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
Είναι τέλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γιατί, ενώ μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε πιάτο, δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν. Και μην ξεχνάτε τους σπόρους – chia , λιναρόσπορο, σουσάμι και τους ηλιόσπορους, καθώς περιέχουν επίσης υγιή λίπη και φυτικές ίνες.

Διάρκεια ζωής: Έξι έως 12 μήνες (σε συσκευασία), 12 έως 24 μήνες (σε κονσέρβα).

4. Φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων

Αυτά έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των ξηρών καρπών και των σπόρων, και μπορείτε να ζωντανέψετε ένα τοστ ή ένα smoothie. Προσέξτε τις επεξεργασμένες ποικιλίες που προσθέτουν αλάτι και ζάχαρη.

Διάρκεια ζωής: Έξι έως 24 μήνες χωρίς άνοιγμα, 2 έως 3 μήνες μετά το άνοιγμα όταν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Κονσερβοποιημένα ψάρια συσκευασμένα σε νερό

Γεμίστε το ντουλάπι σας με κονσέρβες ή σακουλάκια με ψάρια, όπως σολομό και τόνο, που είναι συσκευασμένα σε νερό (όχι λάδι) για να κρατήσετε υπό έλεγχο τις θερμίδες.

Διάρκεια ζωής: Δύο έως πέντε χρόνια.

 

6. Κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά

Όπως και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχουν πρόσθετο νάτριο. Επιλέξτε φρούτα συσκευασμένα στους δικούς τους χυμούς και λαχανικά που δεν έχουν πρόσθετο αλάτι ή μπορείτε να στραγγίσετε και να ξεπλύνετε αυτά τα τρόφιμα.

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα θεωρούνται μερικές φορές ως διατροφικά «λιγότερα» από τα αντίστοιχα φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλλά, η έρευνα δείχνει ότι τα κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορεί να είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Διάρκεια ζωής: Ένα έως πέντε χρόνια (ανάλογα με την οξύτητα).

7. Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα είναι πάντα η πλουσιότερη πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Αν και τα αποξηραμένα φρούτα ή τα λαχανικά εξακολουθούν να περιέχουν πολλά από αυτά, μπορεί να χάσουν μερικές από τις βιταμίνες τους κατά τη διαδικασία ξήρανσης. Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συχνά προσθήκη ζάχαρης σε αυτά και επειδή το μεγαλύτερο μέρος του νερού έχει αφαιρεθεί, είναι πολύ πιο εύκολο να φάτε μεγαλύτερη μερίδα αποξηραμένων φρούτων, άρα περισσότερες θερμίδες. Αλλά τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία καλή εφεδρεία όταν δεν διατίθενται φρέσκες ή κατεψυγμένες ποικιλίες.

Διάρκεια ζωής: Έξι μήνες (χωρίς άνοιγμα), ένας μήνας (ανοιχτή συσκευασία).

8. Γάλα 

Γάλα σε χάρτινη συσκευασία

Το γάλα σε ασηπτική συσκευασία μπορεί να διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα χωρίς τη χρήση ψύξης ή συντηρητικών.

Διάρκεια ζωής: Συσκευασίες Tetra Pak έως και 12 μήνες.

 

Γάλα σε κονσέρβα

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με το γάλα σε κονσέρβα ή σε σκόνη, οπότε το να έχετε στο ντουλάπι σας μερικά κουτιά γάλα, είναι μία σοφή λύση.

Διάρκεια ζωής: Ξηρό γάλα, τρία έως πέντε χρόνια σε ψυχρές θερμοκρασίες.

9. Εμφιαλωμένο νερό

Το ασφαλές νερό είναι το Νο. 1 που πρέπει να έχετε όταν πρόκειται για ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης. Τοποθετήστε μερικά μπουκάλια νερού στο υπόγειο ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού έτσι ώστε να είναι εκεί αν τα χρειάζεστε.

Διάρκεια ζωής: Θα διαρκέσει επ ‘αόριστον, αλλά είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε το εμφιαλωμένο νερό μετά από μερικό καιρό.

10. Ζωμός

Είτε προτιμάτε τη γεύση λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου, ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών και ως βάση για μια γρήγορη σούπα.

Διάρκεια ζωής: Δώδεκα έως 24 μήνες για ξηρή συσκευασία. 2 έως 3 χρόνια για μη ανοιγμένο κονσερβοποιημένο ζωμό, 3 χρόνια σε αεροστεγείς συσκευασίες.

11. Ελαιόλαδο και Ξύδι

Το ελαιόλαδο και το ξύδι είναι βασικό σε κάθε κουζίνα. Φροντίστε να αποθηκεύετε σωστά το ελαιόλαδο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του όσο το δυνατόν περισσότερο. Το λάδι που είναι αποθηκευμένο σε ένα αδιαφανές μπουκάλι σε δροσερό σημείο διατηρεί καλύτερα τις βιταμίνες και τη γεύση του.

Διάρκεια ζωής: Έξι έως 12 μήνες χωρίς άνοιγμα, 3 έως 5 μήνες μετά το άνοιγμα.

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναβαθμίσει τη γεύση σε πολλά πιάτα. Και είναι απίστευτα χαμηλό σε θερμίδες.

Διάρκεια ζωής: Αντικαταστήστε το εντός δύο ετών εάν δεν ανοιχθεί, ενός έτους εάν ανοιχτεί.

12. Αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά

Τα βότανα και τα μπαχαρικά προσθέτουν βάθος γεύσης σε κάθε φαγητό. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα βότανα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

Διάρκεια ζωής: Ένα έως δύο χρόνια για τα αποξηραμένα βότανα, δύο έως τρία χρόνια για αλεσμένα μπαχαρικά, τρία έως τέσσερα χρόνια για ολόκληρα μπαχαρικά.

Διαβάστε επίσης

“North Evia Pass 2023”: 6.550 δικαιούχοι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Νέα ανακάλυψη στον τρόπο εμβολιασμού – Κλινικές δοκιμές κατά του στρεπτόκοκκου Α

Exit mobile version