Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο νερό το καλοκαίρι;

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο νερό το καλοκαίρι;
Η σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια. Το νερό ότι είναι απαραίτητο για τη ζωή και η ενυδάτωση συμβάλλει στη σωματική και στην πνευματική απόδοση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα τα συστήματα του σώματός μας χρειάζονται νερό, για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Το 60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, γι΄ αυτό είναι σημαντικό για την υγεία αλλά και την ανθρώπινη ζωή. Ο εγκέφαλος αποτελείται από 73% νερό, όπως και η καρδιά.
Στα οστά η περιεκτικότητα του νερού φτάνει το 31% , στους μυς και τα νεφρά στο 79% και στο δέρμα στο 64%. Και περισσότερο από όλα τα όργανα στους πνεύμονες το νερό φτάνει να καταλαμβάνει το 83%! Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί.
Η έλλειψη νερού είναι δυνατό να εμφανίσει κόπωση, μειωμένη ενέργεια και πολλά άλλα”, μας λέει η Στέλλα Μορφογιάννη, διαιτολόγος διατροφολόγος με ειδίκευση στην διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων.

Τι κάνει το νερό στο σώμα μας

Τι συμβαίνει το καλοκαίρι;

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει ή υπερβαίνει αυτή του δέρματος, ο οργανισμός, για να προστατευθεί, ενεργοποιεί τον μηχανισμό της εξάτμισης, ώστε να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος.
Άρα το σώμα μας το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, για να μην υπερθερμανθεί, απορρίπτει την θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Η εξάτμιση του ιδρώτα ψύχει τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα κι έτσι μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Και σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι νερό αποβάλλεται με τα ούρα, την αναπνοή και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Αν μειωθεί η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό, διαταράσσεται η ισορροπία μετάλλων επηρεάζοντας την λειτουργία του σώματος, μια κατάσταση γνωστή ως αφυδάτωση.

Πώς θα καταλάβεις την αφυδάτωση; Τι θα νιώσεις;

Συμβάλλει το θαλασσινό νερό στην αφυδάτωση;

Το κολύμπι είναι μία δραστηριότητα που προκαλεί εφίδρωση, όπως όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή λόγω της ύπαρξης του νερού. Το νερό που χάνεται εξαρτάται από την ένταση της δραστηριότητας (κολύμπι) αλλά και την διάρκειά της.
Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι. Κι ενώ οι άνθρωποι καταναλώνουν αλάτι και αυτό μπορεί ο οργανισμός να το επεξεργαστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με το θαλασσινό νερό, γιατί η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι πολύ μεγάλη. Όταν είμαστε στην θάλασσα, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπία μεταξύ νερού αλλά και ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο).
Όταν βρισκόμαστε σε αλμυρό νερό, γίνεται ουσιαστικά μέρος του σώματός μας. Το σώμα μας προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει μια ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών (όπως το νάτριο) και όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, αυτή η ισορροπία μετατοπίζεται. Το σώμα μας αναγκάζεται να χάσει ηλεκτρολύτες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ανισορροπία ηλεκτρολυτών και άλλα προβλήματα υγείας.
Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, όταν περνάτε χρόνο στην θάλασσα.

10 tips για να διατηρείστε ενυδατωμένοι

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Τα κέντρα ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο διαφέρουν σε παχύσαρκους ανθρώπους
“Στενό μαρκάρισμα” στην παραλλαγή Eris – Η νέα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του ΠΟΥ
Exit mobile version