Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές, που πρέπει να τρώμε μετά την έκθεση στον ήλιο, για να διατηρήσουμε το μαύρισμα

Οι τροφές που πρέπει να τρώμε μετά την έκθεση στον ήλιο, για να διατηρήσουμε το μαύρισμα

Υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός τροφίμων που υπάρχουν διαθέσιμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα οποία παρέχουν προστασία από τον ήλιο. Εξάλλου, η φύση έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία του ανθρώπου, τη στιγμή που τα χρειάζεται.

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι η έκθεση στον ήλιο και οι υπεριώδεις ακτίνες Α, προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη ή τουλάχιστον επαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, αποδεδειγμένα έχουν προστατευτική δράση.

Πριν όμως περάσουμε στα τρόφιμα, απαραίτητη είναι η ενυδάτωση με άφθονο νερό. Η αφυδάτωση είναι εύκολο να συμβεί και, συγκεκριμένα, η αφυδάτωση της επιδερμίδας είναι πολύ συνηθισμένη. Πρέπει, λοιπόν, να έχετε δροσερό νερό σε παγούρι που συντηρεί τη θερμοκρασία και να πίνετε τόσο κατά την έκθεση αλλά και τις επόμενες ώρες μετά.

Τροφές που πρέπει να τρώμε μετά την έκθεση στον ήλιο

Σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να βάλετε στη «φαρέτρα» σας πριν ξεκινήσετε για την παραλία ή τους δρόμους της πρωτεύουσας, εστιάστε σε εκείνα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στην προστασία της επιδερμίδας. Αυτά είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας!

Επιπλέον, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο. Μάλιστα, το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) παλαιότερα χρησιμοποιούταν και για εξωτερική χρήση, χάρη στις αντιβιοτικές του ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σησαμίνη και σεσαμολίνη που περιέχονται στο σουσάμι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιούνται για την προστασία της επιδερμίδας.

Τόσο το φυστικοβούτυρο όσο και το ταχίνι είναι πάροχοι πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών και αμινοξέων απαραίτητων για την ανάπλαση. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, ταχίνι και φυστικοβούτυρο στο ψωμί, στις φρυγανιές σας ή στο dressing της σαλάτας σας, για τα βέλτιστα αποτελέσματα. Τέλος, καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως για παράδειγμα η γνωστή μας γλυστρίδα, η οποία είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτού του είδους λαχανικά μπορούν να μειώσουν το ρυθμό εμφάνισης ρυτίδων και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

Πρόσληψη υδατανθράκων

Για την αναπλήρωση ενέργειας μετά το μπάνιο ή την πεζοπορία απαιτείται η πρόσληψη υδατανθράκων σε απλή ή πιο σύνθετη μορφή. Η πιο άμεση λύση είναι ένας φυσικός φρουτοχυμός ή μία ωραία φρουτοσαλάτα. Εναλλακτικά, επιλέξτε λίγο ψωμί ή φρυγανιές με τυρί σαν σάντουιτς, ή με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Αν κάτσετε σε τραπέζι, προτιμήστε μία δροσερή σαλάτα μαζί με ψωμί ή παξιμάδι και τυρί ή αυγό.

Διαβάστε επίσης 

Προβιοτικά και ελαιόλαδο κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Δείτε αν ανήκετε σε εκείνους που πρέπει να προστατεύουν πιο πολύ τα μάτια τους από τον ήλιο

Exit mobile version