Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος ουσία

ΠΟΥ Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος ουσία.jpg

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς αναφέρει ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανώς καρκινογόνος ουσία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ΠΟΥ τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανόν να είναι καρκινογόνα ουσία.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Μην ξεχνάμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν αρκετές από τις γλυκαντικές ουσίες που κυκλοφορούν στο παγκόσμιο εμπόριο, είχαν ενοχοποιηθεί για βλαβερές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς ωστόσο να υπάρξει ποτέ κάποια επίσημη θέση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Ελέγχων Τροφίμων.

Σημειώνεται πως, θα είναι η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πάρει θέση για την ασπαρτάμη μία από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες που υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα.

Τι είναι η ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων, έχει Κωδικό Αριθμό Ε951 και η χρήση της ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2009.

Η ασπαρτάμη η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία το 1965 από τον James Schlatter των ερευνητικών εργαστηρίων G. D. Searle, συντίθεται, αποτελείται από δύο αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά έχει πολύ έντονη γλυκαντική δράση, οπότε προστίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες και τελικά προσδίδει ελάχιστες θερμίδες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας συχνά προτείνεται η χρήση της στη θέση της ζάχαρης στα άτομα που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους ή που έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε επίσης

Ανακαλούνται μπιφτέκια και σουβλάκια κοτόπουλου – Προσοχή περιέχουν σαλμονέλα

Η παράδοξη σχέση της παχυσαρκίας με τα καρδιαγγειακά

Exit mobile version