Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι συνέπειες, που μπορεί να έχει το κρασί, σε όσους δεν πίνουν μόνο ένα ποτήρι

Healthstories Οι συνέπειες σε όσους δεν πίνουν μόνο ένα ποτήρι κρασί

Το κρασί δεν έχει ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, γιατί αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα, που έχει στην καρδιά και στα αγγεία, όταν περιλαμβάνεται σε μία υγιεινή διατροφή και, βέβαια, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Αν, όμως, η συχνότητα και η ποσότητα του κρασιού ξεφεύγουν, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

5 παρενέργειες από το κρασί

Αύξηση βάρους

Το κρασί περιέχει αλκοόλ και το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες. Όταν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν από 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ έχει 7 και το λίπος 9.Έτσι, το αλκοόλ είναι πιο πυκνό σε θερμίδες, ενώ συνήθως συνδυάζεται με άλλα συστατικά με αρκετές θερμίδες.
Μία βασική παράμετρος είναι ότι το αλκοόλ απορροφάται διαφορετικά στον οργανισμό, επειδή θεωρείται τοξίνη. Το σώμα δίνει προτεραιότητα στον μεταβολισμό του αλκοόλ σε σύγκριση με άλλα συστατικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποσότητα σωματικού λίπους που καίγεται.

Ορμόνες

Οι ορμόνες ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να μεταφέρουν οδηγίες σε ιστούς και όργανα. Οι ορμόνες συνθέτουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, το στρες και την αναπαραγωγή.

Μελέτη έχει δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον τρόπο επικοινωνίας του νευρικού, του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας δυνητικά σε ορμονική διαταραχή.

Σημειώνεται ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ ορίζεται έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα την ημέρα για τις γυναίκες. Πολλές από τις ορμονικές ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στη μελέτη, ήταν με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε τέτοιες διαταραχές.

Ύπνος

Το αλκοόλ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας, γι’ αυτό η μακροχρόνια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το πόσο καλά κοιμάστε. Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του νευρικού συστήματος, που προκαλεί επιβράδυνση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα, ενώ σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί το αντίθετο. Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης (περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου κατά 39%.

Καρδιά

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια πρόσληψη κρασιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, μια κατάσταση που οδηγεί σε αποδυνάμωση του καρδιακού μυός.

Ο λόγος που το κρασί, και ειδικότερα το κόκκινο, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας, οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και η ρεσβερατρόλη. Αυτές οι ενώσεις βελτιώνουν τα προφίλ λιπιδίων του αίματος, όπως η χοληστερόλη, και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση ενός έως δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα, για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα, μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά.

Ήπαρ

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση και το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και των ενώσεων στο αίμα μας. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται και το αλκοόλ, προκειμένου να μετατραπεί σε λιγότερο επιβλαβή ουσία για τον οργανισμό. Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές ηπατικής νόσου, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από χρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: η λιπώδης ηπατική νόσος, η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση. Επειδή κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ένα λειτουργικό ήπαρ, η τήρηση ενός μέτριου ορίου κατανάλωσης είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγείας του ήπατος.

Διαβάστε επίσης

Μ. Χρυσοχοΐδης: Με διαδικασίες express οι προτεραιότητες στην Υγεία – Η πρώτη μεγάλη σύσκεψη και η φιλολαϊκή πολιτική

Σκληρόδερμα: Η πάθηση που οδηγεί το 60% των ασθενών στην απομόνωση

Exit mobile version