Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για το Πάσχα

ΕΦΕΤΤι να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για το Πάσχα

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, όπως: κρέας, τυριά, αυγά αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους σοκολατένιων αυγών, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Επίσης, αναγκαίο είναι να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουν για την αγορά τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλούς επιλογής τροφίμων, όπως:

Ο ΕΦΕΤ προσθέτει πως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και γενικότερα την επισήμανση των τροφίμων, καθώς και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Όταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι (αμνοερίφια) πρέπει να ελέγχουμε το σφάγιο για να βεβαιωνόμαστε πως έχει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του, ως εξής:

Τι να προσέχετε στο κρέας και τα αυγά

Όταν αγοράζετε αυγά

Στο σπίτι

Ο ΕΦΕΤ, επισημαίνει ότι μετά την αγορά, είναι σημαντικό να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει επίσης να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο έχει σωστή θερμοκρασία (μεταξύ 1 και 4 βαθμών Κελσίου). Αντίστοιχα η θερμοκρασία στην κατάψυξη πρέπει να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.

Τα αυγά χρειάζονται συντήρηση σε δροσερό χώρο. Για να τα βάψετε με ασφάλεια, να  ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες της βαφής. Να βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Προσέξτε, τέλος, τα παιχνίδια που περιέχουν τα σοκολατένια αυγά. Συχνά είναι μικρών διαστάσεων και ακατάλληλα για τα πολύ μικρά παιδιά (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).

Διαβάστε επίσης

Έλαιο αβοκάντο: Τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία σου – Πώς θα το εντάξεις στη διατροφή σου

Πάσχα με ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά

Exit mobile version