Τα ωμέγα-3 λιπαρά, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και η τακτική κατανάλωσή τους δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την υγεία.
Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στα υγιή μάτια το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) συγκεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή και η ανεπάρκειά του σχετίζεται με απώλεια όρασης. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ, διαβήτη, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν συχνά ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα DHA στον αμφιβληστροειδή και ως αποτέλεσμα βλάβες της όρασης.
Ενώ η ενίσχυση του DHA μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων μειώσεων, η αύξηση της περιεκτικότητάς του στον αμφιβληστροειδή ήταν πρόκληση με τα διαθέσιμα συμπληρώματα. Το DHA βρίσκεται σε κάψουλες ιχθυελαίου και άλλα συμπληρώματα, συνήθως σε μια μορφή που ονομάζεται τριακυλογλυκερόλη (TAG) DHA. Αν και το TAG-DHA έχει οφέλη σε άλλα μέρη του σώματος, δεν φτάνει στα μάτια επειδή δεν μπορεί να ταξιδέψει από το αίμα στον αμφιβληστροειδή.
Ευρήματα μελέτης για ωμέγα-3 λιπαρά
Οι ερευνητές, ανέπτυξαν μια νέα λυσοφωσφολιπιδική μορφή του DHA (LPC-DHA) που μπορεί να περάσει στον αμφιβληστροειδή του ματιού για να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης. Σε μελέτες σε ποντίκια, το LPC-DHA αύξησε κατά 96% το DHA στον αμφιβληστροειδή και μείωσε τα προβλήματα των ματιών που σχετίζονται με διαδικασίες που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ.
Την έρευνα παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Νταβαμάνι Σουγκασίνι, στο «Discover BMB», την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σιάτλ.
Ποιές όμως τροφές τα περιέχουν;
Σολομός: Λιπαρό ψάρι το οποίο σε μία μερίδα (περίπου όσο μισή παλάμη) περιέχει 1,8 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών.
Καρύδια: Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν οι φυτικές και ζωικές πηγές ωμέγα λιπαρών είναι εξίσου ωφέλιμες, εάν και οι δύο θεωρούνται πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο οργανισμό μας. Σε κάθε περίπτωση τα γνωστά σε όλους καρύδια είναι μία εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών καθώς περιέχουν 2,5 γραμμάρια σε κάθε 5 περίπου ξηρούς καρπούς.
Πράσινα λαχανικά: Εάν ψάχνετε για περισσότερες πηγές ωμέγα 3 λιπαρά στη διατροφή σας, τότε ορισμένα πράσινα λαχανικά όπως η σόγια (και προϊόντα αυτής), τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι μπορούν να σας τα εξασφαλίσουν.
Λιναρόσπορος: Σπόρος ο οποίος αποτελεί την καλύτερη πηγή ALA. Μία (1) κουταλιά περιέχει 2,46 γραμμάρια ωμέγα 3. Για καλύτερη απορρόφηση και μέγιστα οφέλη δοκιμάστε να θρυμματίσετε τους σπόρους του λιναρόσπορου.
Διαβάστε επίσης
Οι ηλεκτρολύτες και τα αθλητικά ποτά είναι το ίδιο;
Πιπεριές: Ενισχύουν τον μεταβολισμό και βελτιώνουν τη διάθεση