Γράφει η Μαρκέλλα Μαρία Σούτα, Χειρουργός Οδοντίατρος Όμιλος Βιοιατρική.
Όλοι θέλουμε ένα λαμπερό χαμόγελο, χωρίς προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα μας.
Πώς ο οδοντίατρος θα γίνει ο γιατρός που θα βλέπω μόνο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό κάθε έξι μήνες;
Με τη σωστή στοματική υγιεινή και τον οδηγό τροφών για ισχυρά δόντια και ούλα.
Πολύ σημαντικό είναι να πίνουμε νερό για να αποφύγουμε την ξηροστομία και την παραμονή των τροφών!
Για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, πρέπει να βουρτσίζουμε συστηματικά τα δόντια μας και ιδιαίτερα κάθε βράδυ. Τα “όπλα” που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό είναι μια απλή, μαλακή οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα πάνω στα ούλα με γωνία απωθώντας τα χείλη, τα μάγουλα, τη γλώσσα. Κάνουμε στατικές, συρρεόμενες, οριζόντιες κινήσεις και ανασηκώνουμε κατά τόπους και διαδοχικά την οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το οδοντικό νήμα ή και το μεσοδόντιο βουρτσάκι με λίγη οδοντόκρεμα πάνω.
Πέρα από τη σωστή στοματική υγιεινή, σπουδαίο ρόλο παίζει και η διατροφή μας.
Είναι ευρέως γνωστό, πως η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, ποιες τροφές πρέπει να λαμβάνουμε για να έχουμε για πάντα υγιή δόντια και ούλα;
Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες , βιταμίνες Α,B,C,D .
Οδηγός τροφών για υγιή δόντια και ούλα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό μιας ανόργανης ουσίας, γνωστής ως υδροξυαπατίτη, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών καθώς και τα οστά.Eιδικά το τυρί, περιέχει την καζεΐνη, ένα είδος πρωτεΐνης. Η έρευνα δείχνει ότι οι καζεΐνες, μαζί με το ασβέστιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την επισκευή του σμάλτου των δοντιών. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι ωφελούν επίσης τα ούλα διότι τα καλά βακτήρια εκτοπίζουν τα βακτήρια που προκαλούν τις κουφάλες στα δόντια.
- Σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο:Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προστατεύουν τα δόντια κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα το οποίο δημιουργεί σάλιο. Το σάλιο αλλά και το ίδιο το φαγητό τρίβουν φυσικά τα δόντια. Είναι πλούσια σε ασβέστιο στο οποίο βασίζεται το σμάλτο των δοντιών. Μπορεί επίσης να περιέχουν φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που έχει πολλά οφέλη για την υγεία των ούλων. Δεδομένου επίσης ότι τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και φυτικών ινών, βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων.
- Καρότα, σέλινο: βιταμίνη A,C
- Πορτοκάλι, φράουλα: Eίναι πηγή βιταμίνης C, D, ασβεστίου. Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου που σχηματίζει τους συνδετικούς ιστούς ,ούλα και οστά.
- Μήλα: Η ινώδης υφή των μήλων διεγείρει τα ούλα παράλληλα με την παραγωγή του σάλιου, τα καθιστά μια ιδανική επιλογή για να αυτοκαθαρίζονται τα δόντια.
- Αμύγδαλα, καρύδια: είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια. Η φθορά των δοντιών προκαλείται από βακτήρια που παράγουν ένα οξύ το οποίο ενεργοποιείται από τους υδατάνθρακες.
- Αβοκάντο: Πηγή βιταμινών K, C, B5, B6, φολλικού οξέος, ψευδάργυρου, φωσφόρου, νιασίνης.
- Ψάρια: τόνος, σαρδέλες, σολομός.Περιέχουν βιταμίνη D, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, φυσικό φθοριούχο νάτριο.
- Αυγά: Πηγή βιταμινών A,C B12,B6,ασβεστίου,μαγνησίου,σιδήρου.
- Νερό:Tο νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με χυμούς και αναψυκτικά. Το νερό, όπως το σάλιο, ξεπλένει τα σάκχαρα και τα οξέα από τα δόντια. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει από τη διάβρωση.
- Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη καθαρίζει τα δόντια διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και καλύπτοντάς τα με ασβέστιο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.
Έξυπνα tips
1 . Όταν τρώμε όξινες τροφές (λεμόνια,φρούτα,μπανάνες,πορτοκάλια) βουρτσιζουμε τα δόντια μας μετά από μια ώρα για να μην καταστραφεί το σμάλτο τους. Στην περίπτωση που βουρτσίσουμε τα δόντια μας αμέσως μετά τη λήψη οξινων τροφών θα συμβεί το ίδιο ακριβώς, όπως όταν πλύνουμε με τη χλωρίνη το μάρμαρο!
2 . Σημασία δεν έχει η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε αλλά πόσο χρονικό διάστημα είναι τα δόντια μας εκτεθειμένα σε αυτή, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν βουρτσίσω τα δόντια μου ενδιάμεσα στα γεύματα μου, θα προστατεύσω τα δόντια μου. Είναι πιο επιβλαβές να πίνω οκτώ ώρες τον γλυκό καφέ μου κατά τη διάρκεια της εργασίας μου, παρά σε είκοσι λεπτά, πίνοντας ταυτόχρονα νερό και έχοντας τέλος καταφέρει να βουρτσίσω τα δόντια μου. Αυτό βέβαια, μειώνειμόνο τη βλάβη στα δόντια, όχι και στον οργανισμό!
3. Τέλος,το πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας και το στόμα είναι να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
Γίνεται φανερό, ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για ολόκληρο τον οργανισμό, μέρος του οποίου είναι η στοματική κοιλότητα, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Τρώμε υγιεινά για να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό και να δίνουμε τα κατάλληλα καύσιμα στο σώμα μας να λειτουργεί. Φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο κάθε εξάμηνο. Έτσι πετυχαίνουμε την πρόληψη προβλημάτων, ενοχλήσεων, ενώ επιπλέον ωφελούμαστε και στο οικονομικό σκέλος αποκατάστασης των βλαβών. Δεν αποφεύγουμε τον οδοντίατρο, αλλά δημιουργούμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά μας για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!