Τα 8 καλύτερα και πιο οικονομικά φρούτα και λαχανικά της άνοιξης
healthstories
Τα φρούτα και τα λαχανικά της άνοιξης είναι γεμάτα χρώμα και άρωμα. Και το κυριότερο είναι ακόμα πιο νόστιμα, ενώ οι τιμές τους είναι σχετικά οικονομικές.
Το να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής δεν είναι καλό μόνο για εσάς αλλά και για τον πλανήτη, αλλά τι σημαίνει “τροφές εποχής”; Εν ολίγοις, τα φρούτα και τα λαχανικά αναπτύσσονται σε ποικίλα κλίματα και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικές εποχές κατά τις οποίες ευδοκιμούν. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα που καταναλώνονται στην εποχή τους είναι στην πιο νόστιμη και θρεπτική τους κατάσταση.
Καθώς οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το έδαφος γίνεται λίγο πιο ζεστό, αρκετά νέα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται για μια άλλη καλλιεργητική περίοδο. Αυτό κάνει την άνοιξη μια εξαιρετική εποχή για να επωφεληθείτε από όσα έχει να προσφέρει η φύση.
Τα 8 καλύτερα και πιο οικονομικά φρούτα και λαχανικά της άνοιξης
1. Κρεμμύδια Τα κρεμμύδια είναι το νούμερο 1 λαχανικό. Είναι εξαιρετικά ευέλικτα, μπορεί να είναι πραγματικά νόστιμα και προσφέρουν θρεπτικά οφέλη. Ένα μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι περιέχει περίπου 32 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 0 γραμμάρια λίπους και 7 γραμμάρια υδατάνθρακες. Επιπλέον, τα κρεμμύδια παρέχουν μέταλλα και βιταμίνες, όπως κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, για να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην ανακούφιση των εποχιακών αλλεργιών.
2. Μπιζέλια Ο αρακάς είναι εξαιρετικά θρεπτικός και οικονομικός, είτε είναι φρέσκος, είτε κατεψυγμένος είτε σε κονσέρβα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγο πράσινο σε ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες ή κατσαρόλες.
3. Χόρτα Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε τα χόρτα. Είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα στον πλανήτη, που σημαίνει ότι περιέχουν από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες σε κάθε μπουκιά. Επιπλέον, είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες. Τα χόρτα χρειάζονται συνήθως μόλις τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να περάσουν από τον σπόρο στη συγκομιδή, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς ευδοκιμούν επίσης σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.
4. Καρότα Τα καρότα είναι ένα από τα λαχανικά που είναι αρκετά χορταστικά, είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, διαρκούν πολύ στο ψυγείο και είναι ιδιαίτερα γεμάτα γεύση την άνοιξη. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ασβέστιο, θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των ματιών, του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
5. Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι ένα άλλο λαχανικό σήμα κατατεθέν της άνοιξης. Μπορείτε να τα βράσετε, να τα ψήσετε, να τα βάλετε στη σχάρα ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Τα σπαράγγια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ που μπορούν να βοηθήσουν στα πάντα, από την υγιή πέψη μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη ροή του αίματος, όπως αναφέρει η διαιτολόγος Jessica Ball στο eatingwell.com.
6. Φράουλες
Κανένα φρούτο δεν θυμίζει την άνοιξη όπως μια φρέσκια φράουλα εποχής. Οι φράουλες είναι από εκείνα τα φρούτα που έχουν πραγματικά αξιοσημείωτη διαφορά στη γεύση, εντός και εκτός εποχής. Οι φρέσκες φράουλες μπορεί να είναι ακριβές, οπότε σκεφθείτε να τις καταψύξετε αν αγοράσετε πολλές.
7. Ανανάς Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η περίοδος αιχμής για αυτό το δημοφιλές τροπικό φρούτο ξεκινά τον Μάρτιο. Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς δεν ζούμε σε περιοχές όπου είναι ρεαλιστικό να αγοράσουμε φρέσκο τοπικό ανανά, το όφελος την άνοιξη είναι ότι ο ανανάς θα είναι πιθανότατα πιο γευστικός. Η αγορά κατεψυγμένου ανανά είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, επειδή συλλέγεται πάντα στη μέγιστη ωρίμανση και καταψύχεται αμέσως για να διατηρηθεί η θρεπτική του αξία και η γεύση του.
8. Εσπεριδοειδή Η άνοιξη είναι η εποχή αιχμής για διάφορα νόστιμα είδη εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Αν και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στα γεύματα, μπορούν επίσης να είναι ο πρωταγωνιστής σε γλυκά και αλκοολούχα ποτά.