Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

4+1 λόγοι που αυξάνεται το βάρος σας

4+1 λόγοι που αυξάνεται το βάρος σας, εκτός από το φαγητό

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δε μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος μας. Όλοι μας έχουμε συναντήσει ανθρώπους που τρώνε αρκετά πολύ και παρόλα αυτά δεν παίρνουν βάρος… Τελικά τι είναι αυτό που παχαίνει; Γιατί κάποιοι είναι πιο αδύνατοι από κάποιους άλλους; Είναι θέμα μεταβολισμού; Είναι θέμα σωματότυπου;

Η παχυσαρκία έχει γίνει παγκόσμια απειλή για την υγεία», λέει στο eatthis.com, ο J. Michael Gonzalez-Campoy, MD, PhD. “Δεν μπορούμε να θέσουμε το πρόβλημα καθαρά στον αυτοέλεγχο. Γιατί η παχυσαρκία έχει γίνει τόσο σημαντικό ζήτημα;” Εδώ είναι οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

4+1 λόγοι που αυξάνεται το βάρος σας

Έλλειψη ύπνου

Όταν δεν έχεις χορτάσει ύπνο δεν νιώθεις μόνο κουρασμένη, αλλά και πεινασμένη. Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την έκκριση των ορμονών που προκαλούν πείνα και επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών μας.

Έτσι, δεν αποκλείεται να εξαφανίσεις το σοκολατένιο brownie που θα βρεθεί μπροστά σου χωρίς καν να σκεφτείς ότι ίσως δεν θα έπρεπε. Τα καλά νέα είναι όσο αυξάνεις τις ώρες που αφιερώνεις στον ύπνο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κάνεις ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή σου,λέει η Δρ Kristen Knutson, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Μια ανασκόπηση των στοιχείων δείχνει πόσο ο σύντομος ή κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας απορυθμίζοντας την όρεξη, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Βλέπεις πολλές ώρες τηλεόραση

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 50.000 γυναικών μέσης ηλικίας, για κάθε δύο ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση οι πιθανότητες να είναι υπέρβαρες αυξάνονταν κατά 23%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι παρακολουθώντας τηλεόραση αυξάνεται η όρεξη για φαγητό και συγκεκριμένα για τροφές με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, όταν τρώμε ενώ παράλληλα παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα, αφού ο εγκέφαλος αργεί να λάβει το μήνυμα του κορεσμού όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε κάτι άλλο και όχι στο πιάτο μας.

Στρες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα. «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν σταθερές ενδείξεις ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας», λέει η Δρ Sarah Jackson (UCL Epidemiology and Public Health). «Τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά έτειναν επίσης να έχουν μεγαλύτερες μετρήσεις μέσης, κάτι που είναι σημαντικό επειδή η μεταφορά υπερβολικού λίπους γύρω από την κοιλιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και πρόωρο θάνατο.

Εξαιρετικά επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έκαναν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία. «Σε γενικές γραμμές, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν χημικά πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά στις αισθήσεις, όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά», λέει η Daniela Neri, RD.

«Πολλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λίπους, τα οποία συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά ακόμη και προϊόντα με χαμηλές θερμίδες, όπως τα ποτά διαίτης, μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας με τρόπους που ξεπερνούν διατροφική σύνθεση, όπως παρεμβολή στη σηματοδότηση κορεσμού ή τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου».

Οι πάρα πολλές θερμίδες

Η ποσότητα του φαγητού που τρώμε μετράει. «Τα καθημερινά σας γεύματα είναι σαν τραπεζικός λογαριασμός: λαμβάνετε θερμίδες (εισόδημα) και τις ξοδεύετε σε σωματική δραστηριότητα (έξοδα)», λέει ο dr Gonzalez-Campoy. “Όταν προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, έχετε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αν και αυτό θα ήταν καλό για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μπορεί να μην είναι καλό για το βάρος σας. Φυσικά, δεν είναι απλώς ένα θέμα της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, και μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος πιο εύκολα από άλλους».

Διαβάστε επίσης 

10 τροφές για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Μάθετε τον κανόνα 80/20 στη δίαιτα που κάνει θραύση

 

 

 

Exit mobile version