Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τυρί: Ποιο να επιλέξω στη δίαιτα;

Τυρί Ποιο να επιλέξω στη δίαιτα;.jpg

Το τυρί είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού μικρών και μεγάλων.

Eπειδή το τυρί είναι συχνά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και θερμίδες, πιθανότατα αναρωτιέστε αν το τυρί είναι υγιεινό.

Όπως συμβαίνει με κάθε φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση δεν είναι καλή, αλλά το τυρί μπορεί να ταιριάζει απόλυτα σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Όχι μόνο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, αλλά η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων τυριών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου σας.

Με τόσο μεγάλη ποικιλία όμως, δεν είναι λογικό κάποια τυριά να είναι πιο υγιεινά από άλλα;

Την απάντηση δίνει στο eatingwell.com η διαιτολόγος Jessica Ball, M.S., RD, που έχει φτιάξει μία λίστα με τα 6 πιο υγιεινά και χαμηλά σε λιπαρά τυριά.

Παρμεζάνα

Ένα ακόμη ιταλικό τυρί βρίσκει τη θέση του στη λίστα. Η παρμεζάνα αράγεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει πάνω σε ξύλινα ράφια για τουλάχιστον 12 μήνες, με το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρη σε λιπαρά, περιέχει:
110 θερμίδες
10γρ. πρωτεΐνες
7γρ. λιπαρά
3γρ. υδατάνθρακες
330mg νάτριο (14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο
30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο

Δεδομένου ότι η παρμεζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φωσφόρο (συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά. Επιπλέον, λόγω της παλαίωσης έχει χαμηλά ποσοστά λακτόζης.

Μοτσαρέλα

Το γνωστό ιταλικό, μαλακό, λευκό τυρί παράγεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα και κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά λόγω του χαμηλότερου ποσοστού νατρίου και θερμίδων που περιέχει.

1 κομμάτι 28γρ. μοτσαρέλα, πλήρη σε λιπαρά, περιέχει:
85 θερμίδες
6γρ. λιπαρά
1γρ. υδατάνθρακες
176mg νάτριο (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Cottage

Το τυρί cottage ξεχωρίζει για την υφή του, αφού πρόκειται για ένα μαλακό τυρί σε σβόλους, το οποίο παράγεται από αγελαδινό γάλα, ενώ ως πατρίδα του θεωρούνται οι ΗΠΑ. Κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα υγιεινά τυριά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες.

½ φλιτζάνι (110γρ.) από cottage με πλήρη λιπαρά περιέχει:
120 θερμίδες
12γρ. πρωτεΐνες
7γρ. λιπαρά
3γρ. υδατάνθρακες
500mg νάτριο (21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Δεδομένου ότι το cottage είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, συνιστάται συχνά σε όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το cottage, μπορεί να αυξήσει το συναίσθημα πληρότητας και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ρικότα

Η ρικότα είναι ιταλικό τυρί με κρεμώδη υφή, που παράγεται από αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο τυρόγαλο.

½ φλιτζάνι (124γρ.) από ρικότα με πλήρη λιπαρά περιέχει:
180 θερμίδες
12γρ. πρωτεΐνες
12γρ. λιπαρά
8γρ. υδατάνθρακες
300mg νάτριο (13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη ρικότα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος, απορροφάται εύκολα και κάνει καλό στην ανάπτυξη των μυών, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ελβετικό τυρί

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα, με ήπια γεύση με νότες ξηρών καρπών και κυριότερο χαρακτηριστικό του τις μεγάλες τρύπες.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:
111 θερμίδες
8γρ. πρωτεΐνες
9γρ. λιπαρά
λιγότερο από 1γρ. υδατάνθρακες
53mg νάτριο (2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Καθώς έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και λιαπρά από τα περισσότερα τυριά, το ελβετικό τυρί συχνά συνιστάται για όποιον χρειάζεται να προσέχει την πρόσληψη αλατιού ή λιπαρών, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της πίεσης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό.

Τσένταρ

Το γνωστό αγγλικό τυρί παράγεται από αγελαδινό γάλα και αφήνεται να ωριμάσει για μερικούς μήνες, με το διάστημα ωρίμασης να καθορίζει τη γεύση του.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:
115 θερμίδες
7γρ. πρωτεΐνες
9γρ. λιπαρά
1γρ. υδατάνθρακες
180mg νάτριο (8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, που είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών και αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών και των φλεβών. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου, αναστέλλοντας τη ροή του αίματος και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης 

Η σοκολάτα μπορεί να κάνει κάποιον πιο χαρούμενο, αλλά όχι πιο έξυπνο – Τι έδειξε νέα έρευνα

Το βραδινό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

 

Exit mobile version