Tα φιστίκια Αιγίνης είναι ένα αγαπημένος ξηρός καρπός εδώ και αιώνες και το δημοφιλές αυτό σνακ είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από πέστο μέχρι μπισκότα.
Τι είναι τα φιστίκια Αιγίνης;
Τα φιστίκια είναι ξηροί καρποί, που αναπτύσσονται σε συστάδες σε μεγάλα δέντρα. Ξεκινούν ως κίτρινοι και κοκκινωποί καρποί και, όσο ωριμάζουν, γίνονται πράσινοι και μοβ.
«Τα περισσότερα από τα φιστίκια στις ΗΠΑ καλλιεργούνται στα φυσικά πλούσια εδάφη της κοιλάδας San Joaquin της Καλιφόρνια, όπου οι ζεστές μέρες και οι δροσερές νύχτες δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την καλλιέργεια φιστικιών υγιών για την καρδιά», λέει η Maggie Moon, MS, RD, επικεφαλής του Διατροφικές επικοινωνίες για Υπέροχα Φιστίκια Αιγίνης εγκεκριμένα από διατροφολόγους Good Housekeeping .
Τα φιστίκια Αιγίνης διατίθενται με ή χωρίς κέλυφος, ωμά ή ψημένα. Επιπλέον, είναι γεμάτα με θρεπτικά οφέλη. «Τα φιστίκια είναι επίσης ένας από τους ξηρούς καρπούς με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», λέει η διατροφολόγος Maggie Moon, MS, RD, στο goodhousekeeping.com.
Μερικά άλλα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία από τα φιστίκια Αιγίνης περιλαμβάνουν:
1. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι καλή πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων.
Η Moon λέει ότι τα φιστίκια έχουν περισσότερες από 30 διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. «Σχεδόν το 90% του λίπους στα φιστίκια είναι καλά λίπη».
Περίπου 50 φιστίκια, παρέχουν:
- 159 θερμίδες
- 13 γραμμάρια ολικού λίπους
- 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών
- 8 γρ υδατάνθρακες
- 3 γραμμάρια φυτικών ινών
- 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
Επιπλέον, τα φιστίκια είναι επίσης χωρίς χοληστερόλη και η Μουν λέει ότι μια μερίδα παρέχει περισσότερο από το 10% της Ημερήσιας Αξίας σε χαλκό, βιταμίνη Β6, θειαμίνη (Β1), μαγγάνιο και φώσφορο.
2. Τα φιστίκια είναι μια πλήρης πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια εξαιρετική επιλογή φυτικών πρωτεϊνών σε σύγκριση με το κρέας, επειδή είναι φυσικά χωρίς χοληστερόλη και προσθέτουν φυτικές ίνες στη μέρα σας. Εφόσον τα φιστίκια παρέχουν επαρκείς ποσότητες και των εννέα βασικών αμινοξέων, αυτό τα καθιστά πηγή πλήρους πρωτεΐνης.
“Η πρωτεΐνη στα φιστίκια είναι υψηλότερης ποιότητας από την πρωτεϊνη σε άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς”, προσθέτει ο Moon.
3. Τα φιστίκια μπορεί να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
«Τα φιστίκια μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για σωστή διατροφή με διαβήτη», προσθέτει. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αποκαλεί τους ξηρούς καρπούς «υπερτροφή για τον διαβήτη», καθώς το προφίλ του υγιούς λίπους και ο αριθμός των φυτικών ινών τους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πείνας και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών ειδικά μπορεί να έχει αποτελέσματα μείωσης της γλυκόζης και της ινσουλίνης σε προδιαβητικά άτομα. Η έρευνα σε διαβητικούς τύπου 2 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη φιστικιού έχει ευνοϊκές επιδράσεις και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
4. Τα φιστίκια μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν μια μοναδική σύνθεση ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων , όπως τοκοφερόλες, φυλλοκινόνη, καροτενοειδή, χλωροφύλλη και φλαβονοειδή. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή υπάρχουν ευρέως σε όλα τα μέρη του φιστικιού και έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Το πράσινο και το κόκκινο-μοβ χρώμα των φιστικιών προέρχονται από αντιοξειδωτικά», λέει ο Moon.
5. Τα φιστίκια μπορεί να προάγουν την υγεία της καρδιάς.
Δεδομένου ότι περίπου το 90% των λιπαρών που βρίσκονται στα φιστίκια είναι ακόρεστα, η Moon λέει ότι αποτελούν ένα πολύ υγιεινό για την καρδιά σνακ. «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών 40-45 γραμμαρίων την ημέρα, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέγετε ανάλατες ή ελαφρά αλατισμένες ποικιλίες για να διασφαλίσετε ότι είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά.
6. Τα φιστίκια μπορεί να ενθαρρύνουν την προσεκτική κατανάλωση φαγητού.
«Το να ανοίγετε το φιστίκι μπορεί να σας κάνει να τρώτε λιγότερο», μοιράζεται η Moon. «Τα άδεια “κοχύλια” μπορεί να είναι μια οπτική ένδειξη για να τρώτε προσεκτικά».
7. Τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών συσχετίστηκε με αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών, μειωμένη κατανάλωση γλυκών και απώλεια βάρους επίσης. Επιπλέον, μια μερίδα από 50 φιστίκια Αιγίνης έχουν λιγότερο από 200 θερμίδες.
Μπορείτε να τρώτε φιστίκια Αιγίνης καθημερινά;
«Όχι μόνο μπορείτε να τρώτε φιστίκια Αιγίνης κάθε μέρα, αλλά υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι που μπορείτε να το κάνετε», λέει η Moon. “Η πρωτεΐνη είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ως πλήρης πρωτεΐνη, τα φιστίκια μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.”
Προσθέτει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους vegans και τους χορτοφάγους, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για όποιον θέλει απλώς να προσθέσει περισσότερη φυτική πρωτεΐνη στην ημέρα του.
Υπάρχουν παρενέργειες ή κίνδυνος από την κατανάλωση φιστικιών;
Τα άτομα που έχουν προβλήματα μάσησης και/ή κατάποσης μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν τα φιστίκια Αιγίνης και γενικά τους ξηρούς καρπούς. Όσοι έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς ή στο φιστίκι, θα πρέπει να τα αποφεύγουν και να προσέχουν άλλα είδη τροφής που ενδεχομένως έχουν ίχνη ξηρών καρπών. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, τα φιστίκια Αιγίνης είναι ασφαλή στην κατανάλωση και αρκετά ευεργετικά για την τακτική κατανάλωση. Εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η επωνυμία που επιλέξατε δεν επεξεργάζεται σε εγκατάσταση που περιέχει φιστίκια.
Διαβάστε επίσης
«Κένταυρος»: Πόσο μας απειλεί, τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, απαντά ο καθηγητής Αχ. Γκίκας
Κακάκια μωρού: Το χρώμα, η συχνότητα και πότε πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο