Κάποιοι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν παρατηρήσει ότι το γάλα και γενικά τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος είναι δυνατόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.
Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενος. Μια ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το θέμα και επομένως λίγα αξιόπιστα συμπεράσματα.
Ωστόσο, οι αναφορές για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στη σκλήρυνση κατά πλάκας ώθησαν μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, να διερευνήσει το θέμα.
Πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μια αντίδραση στο γάλα
Μετά από μια σειρά πειραμάτων, αναφέρουν ότι πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μια αυτοάνοση αντίδραση στην καζεΐνη της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος.
Όπως εξηγούν, τα αντισώματα που κανονικά θα αντιδρούσαν με την καζεΐνη αντιδρούν επίσης με μια πρωτεΐνη στη μυελίνη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στην απομυελίνωση που χαρακτηρίζει τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η Δρ Catherine Godbold, η υπεύθυνη επικοινωνίας στην MS Society, είπε στο Medical News Today σε συνέντευξή της ότι «η έρευνα για τη δίαιτα στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία πρόκληση».
«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να δούμε έναν μηχανισμό για το πώς το αγελαδινό γάλα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΣΚΠ ή να επιδεινώσει την αυτοάνοση απόκριση. Δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμη απαραίτητα στοιχεία που να μας λένε με βεβαιότητα ποια είναι αυτή η σχέση μεταξύ του αγελαδινού γάλακτος και της ΣΚΠ».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρχικά μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια για να προσδιορίσουν εάν τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν ως απόκριση στην έκθεση στο γάλα προκάλεσαν απώλεια μυελίνης στα νευρικά κύτταρα. Έκαναν ένεση σε ποντίκια με τρεις διαφορετικές πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο αγελαδινό γάλα για να τα κάνουν να παράγουν αντισώματα κατά των πρωτεϊνών.
Χρησιμοποίησαν α-λακταλβουμίνη ή β- λακτοσφαιρίνη και καζεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση καζεΐνης παρουσίασαν αδυναμία και αποπροσανατολισμό, σε αντίθεση με τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με τις άλλες δύο πρωτεΐνες.
Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης G (IgG) ως απόκριση στην καζεΐνη. Επίσης, δείγματα ορού από 10 άτομα με ΣΚΠ έδειξαν αντίδραση IgG μετά από έκθεση σε καζεΐνη αγελάδας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την αντιδραστικότητα του ορού σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη μυελίνη.
Σε περαιτέρω δοκιμές, η ομάδα εξέτασε τα αντισώματα που υπήρχαν σε 39 άτομα με ΣΚΠ και 23 άτομα με διαφορετικές νευρολογικές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της αντίδρασης IgG στην καζεΐνη ήταν υψηλότερο στην ομάδα της ΣΚΠ.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα αντισώματα για την καζεΐνη και την πρωτεΐνη στη μυελίνη είναι παρόμοια – και σε μια υποομάδα ατόμων με ΣΚΠ που έχουν αυτοάνοση απόκριση στην καζεΐνη, τα αντισώματα που παράγουν ως απόκριση στην καζεΐνη μπορούν επίσης να επιτεθούν στην πρωτεΐνη της μυελίνης.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα « μοριακού μιμητισμού » που προκαλεί διασταυρούμενη αντιδραστικότητα, είπε η Δρ. Rittika Chunder , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο MNT .
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες διασταυρούμενες αντιδράσεις. Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού τα άτομα με ΣΚΠ μπορούν να λάβουν συγκεκριμένες συμβουλές.
«Αυτή τη στιγμή “στρατολογούμε” όσους περισσότερους ασθενείς μπορούμε, για την επίδραση διαφορετικών θεραπειών. Επίσης θα διερευνήσουμε πώς αυτές οι θεραπείες επηρεάζονται ή δεν επηρεάζονται από το γάλα», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης
Φινάλε την επόμενη εβδομάδα για Μίνα, Βάνα, Γκίκα, σε κρίση η σχέση Πλεύρη-φαρμακευτικών
Σε τι φάση βρισκόμαστε με τα αντιικά φάρμακα – Τα πρώτα συμπεράσματα από τη χρήση τους