Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Superfoods: Οι θησαυροί της φύσης στο πιάτο μας

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλούς διατροφολόγους να προτείνουν να προσθέσουμε στην διατροφή μας τις υπερτροφές. Οι υπερτροφές, ή αλλιώς superfoods προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Πρόκειται για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα τρόφιμα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου.

Οι υπερτροφές μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό πλάνο διατροφής είτε σε μορφή συμπληρώματος (χάπι ή κάψουλα με το έλαιο ή τη σκόνη της τροφής), είτε ως φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο. Με τη μορφή συμπληρώματος η ποσότητα είναι συμπυκνωμένη, κάτι που σημαίνει ότι τα ευεργετικά συστατικά βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από το αντίστοιχο φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο.Έχουν μεγάλη απόρροφητικότητα από τον οργανισμό, θωρακίζουν το αμυντικό μας σύστημα και μας βοηθούν να καταπολεμίσουμε ασθένειες. Πάμε να τα γνωρίσουμε.

Μπρόκολο

To μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Σπανάκι

Το σπανάκι, αποτελεί πράγματι μια υπερτροφή, που όμοιά της δύσκολα θα βρείτε. Οι θαυματουργές ιδιότητες του σπανακιού ωφελούν και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνουν τον οργανισμό ενώ συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Κουνουπίδι

Το περισσότερο ασβέστιο του κουνουπιδιού βρίσκεται στα πράσινα φύλλα του. Οι πιο πολλοί τα πετάνε, ενώ είναι γευστικά όταν βράσουν μαζί με το υπόλοιπο κουνουπίδι ή αν προστεθούν ψιλοκομμένα στις σαλάτες.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Το τζίντζερ περιέχει δεκάδες από τις πιο ισχυρές φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η τζιντζερόλη. Η ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή είναι σημαντική, αφού η φλεγμονή είναι η αιτία για πολλές χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο πόνος και οι καρδιοπάθειες.

Πράσινο Τσάι

Το τσάι αποτελεί ένα σημαντικότατο μέρος μιας υγιεινής διατροφής αφού ενισχύει την υγεία του οργανισμού λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.

Μπανάνα

Η μπανάνα περιέχει τρία βασικά σάκχαρα -σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη- καθώς και ίνες. Έτσι, χαρίζει άμεσα και για αρκετή ώρα μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Ρόδι

Μία από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, το ρόδι, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες, μειώνει τις ρυτίδες, συντελεί σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς επιταχύνει την καύση λίπους και «κόβει» την όρεξη και τις λιγούρες.

Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα, εκτός των άλλων ιδιοτήτων που περιέχουν, βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης στα παιδιά.

Αμύγδαλα

Μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών -μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει την ίδια ποσότητα πολυφαινολών με το πράσινο τσάι. Επίσης είναι από τους ξηρούς καρπούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Μαύρη σοκολάτα

Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, συντελούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφάνιση παθήσεων όπως το εγκεφαλικό και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κινόα

Η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 βασικά αμινοξέα.

Μήλα

Αυτή η συνήθως υποτιμημένη υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό από το πυρηνικό νέφος, καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές – για να αναφέρουμε μόνο λίγους και επιβεβαιωμένους πειραματικά τρόπους με τους οποίους το μήλο ξυπνά τον εσωτερικό μας γιατρό.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, το οποίο λαμβάνεται με συμπίεση των καρπών της ελιάς, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, μπορεί να θεραπεύσει έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ασθενειών.

Τα superfoods δεν αποτελούν πανάκεια. Η αυξημένη κατανάλωσή τους εις βάρος άλλων τροφίμων, μπορεί ακόμα και να επιβαρύνει το βάρος μας ή να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επιπλέον, πολλά από τα superfoods στο εμπόριο, για να είναι γευστικά, μπορεί να είναι επιβαρυμένα με ζάχαρη ή να τα προτιμάμε σε παρασκευές, όπως μπάρες ή επιδόρπια κτλ, που όταν υπερκαταναλώνονται επιβαρύνουν τον οργανισμό, αντί να τον ωφελούν.

Exit mobile version