Τα αυγά προσφέρουν μια υγιή και βιώσιμη πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της ζωής.
Τα αυγά έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης που διατίθεται φυσικά. Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών είναι πολύ περισσότερα και ευρείας εμβέλειας.
Περιέχοντας την πλειονότητα των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, τα αυγά, συχνά και δικαίως, αποκαλούνται το «χάπι βιταμινών» της φύσης, μας λέει η διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα.
Τα θρεπτικά συστατικά
Τα αυγά περιέχουν 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β και Ε, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Τα αυγά παρέχουν μια από τις υψηλότερες ποσότητες χολίνης σε οποιαδήποτε φυσική πηγή τροφής, μια συχνά παραμελημένη αλλά κρίσιμη θρεπτική ουσία για την νευρογνωστική ανάπτυξη και υγεία σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής. Γι’ αυτό τα αυγά αναγνωρίζονται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο ως σημαντική ομάδα τροφίμων, ιδιαίτερα για έγκυες και θηλάζουσες.
Ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βρεθεί στα αυγά είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι βασική για την ενίσχυση των υγιών οστών και των δοντιών. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.
Σημαντικά όχι μόνο για την υγεία
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που κάνουν τα αυγά μια πολύ καλή επιλογή για υγιεινές δίαιτες. Τα αυγά παρουσιάζουν και εξαιρετικές επιδόσεις αειφορίας, καθιστώντας τα απολύτως κατάλληλα να συμβάλλουν στην διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Τα αυγά θεωρούνται πηγή πρωτεϊνών χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου λόγω της αποτελεσματικότητας και των διαρκών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τόσο στην παραγωγή όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Απαιτούν πολύ μικρή χρήση νερού ενώ το συνολικό αποτύπωμα του αυγού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην θρεπτική τους αξία, σε συνδυασμό με το ότι παραμένουν οικονομικά προσιτά, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην βελτίωση της υγείας των παιδιών σε ευπαθείς περιοχές που πλήττονται και από διατροφική ανασφάλεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού φέτος εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Θεσπίστηκε το 1996 στη Βιέννη, να εορτάζεται την δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, για να ενημερώσει για τα οφέλη των αυγών και τη σημασία τους στη διατροφή του ανθρώπου.
Διαβάστε επίσης
Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Διαβήτης: Ο γνωστός άγνωστος που αφορά κάθε οικογένεια
Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη που «χτυπά» τους πνεύμονες