Η γκρανόλα αποτελεί μια κατηγορία προϊόντων δημητριακών, που τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται ολοένα και περισσότερο. Είναι μια νέα, θρεπτική διατροφική τάση, η οποία έρχεται να εμπλουτίσει την καθημερινή μας διατροφή μας με πολλά και σημαντικά συστατικά.
Έχει ως πρώτη ύλη της τη βρώμη, γεγονός που την καθιστά πολύ θρεπτική. Στην ουσία πρόκειται για μικρές μπάλες βρώμης, αναμεμειγμένης με κάποια συστατικά, όπως οι ξηροί καρποί, ρύζι, διάφοροι σπόροι, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, όπως η κανέλα (ανάλογα με το είδος). Τα υλικά αυτά δένουν με κάποια λιπαρή ύλη, όπως το ηλιέλαιο, το έλαιο καρύδας και μέλι ή κάποιο άλλο συστατικό, που προσφέρει γλυκύτητα. Οι μικρές αυτές θρεπτικές μπαλίτσες ψήνονται στον φούρνο, ώστε να γίνει η γκρανόλα τραγανή και ομοιογενής.
Γκρανόλα για ενέργεια στο φουλ
Τι να προσέξω;
Αναφέρθηκε παραπάνω ότι για να φτιαχτεί η γκρανόλα προς ενίσχυση γεύσης, υποβοήθηση του ψησίματος και δέσιμο των επιμέρους υλικών χρησιμοποιούνται συχνά λιπαρές ύλες, όπως φυτικά έλαια, λάδι καρύδας κ.α.
Έτσι υπάρχουν είδη γκρανόλα, που έχουνε ποσοστό που είναι κοντά στο 30 % και άλλα που ξεπερνούν το 50 %, φτάνοντας μέχρι και 57 %. Έμφαση, επίσης, θα πρέπει να δοθεί στη γκρανόλα που φτιάνεται σε φούρνους ή πωλείται χύμα. Εκεί η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν πολύ και οι θερμίδες, κάτι το οποίο συνήθως δεν αναγράφεται σε κάποια ετικέτα.
Πώς θα βάλω την γκρανόλα στη διατροφή μου
Χρησιμοποιείστε την ακόμη και σκέτη, για τις ανάγκες του υγιεινού τσιμπολογήματος. Αλλά και ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή βραδινό θα σας χορτάσει, αποτελώντας μια νόστιμη και ελαφριά επιλογή.
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής