Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης COVID-19

Eρευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κινγκς και του Χάρβαρντ, εξέτασαν  δεδομένα από σχεδόν 600.000 συνεργάτες της εφαρμογής ZOE COVID Study., αναφορικά με το ρόλο που παίζει η διατροφή στην ανάπτυξη COVID-19.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2020 (προ-πανδημίας), καθιστώντας τη μεγαλύτερη μελέτη σε αυτόν τον χώρο. Το 19% αυτών των συντελεστών προσβλήθηκε από τον COVID-19.

Ο ρόλος της διατροφής

Τα άτομα με τη υψηλότερη ποιότητα διατροφής είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνα με τη χαμηλότερης ποιότητας δίαιτα και 40% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά.

Αυτή είναι η πρώτη διαχρονική μελέτη διατροφής και COVID-19 και η πρώτη που δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Αντί για συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, η έρευνα σχεδιάστηκε για να εξετάσει ευρύτερα διατροφικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε πραγματικά.

Προφίλ έρευνας

Η έρευνα παρήγαγε μια «βαθμολογία ποιότητας διατροφής» που αντικατοπτρίζει τη συνολική αξία της διατροφής κάθε ατόμου. Διατροφές με υψηλή βαθμολογία βρέθηκαν να περιέχουν φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και λιπαρά ψάρια, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

Μια χαμηλή βαθμολογία ποιότητας διατροφής σχετίζεται με δίαιτες υψηλές σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλές ποσότητες φυτικών τροφών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλότερης ποιότητας είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνους με τη λιγότερο θρεπτική διατροφή και 40% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά εάν αναπτύξουν COVID-19.

Η σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και του κινδύνου COVID-19 παρέμεινε ακόμη και μετά τον υπολογισμό όλων των πιθανών συγχύσεων. Οι παράγοντες περιελάμβαναν την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την εθνικότητα, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και τις υποκείμενες συνθήκες υγείας. Οι συνήθειες χρήσης της μάσκας και η πυκνότητα του πληθυσμού εξετάστηκαν επίσης.

Ο αντίκτυπος της διατροφής ενισχύθηκε από ατομικές καταστάσεις ζωής, με τα άτομα που ζούσαν σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος και είχαν τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής να κινδυνεύουν περίπου 25% περισσότερο από τον COVID-19 από ό, τι οι άνθρωποι σε πιο εύπορες κοινότητες που έτρωγαν με τον ίδιο τρόπο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές στην ποιότητα της διατροφής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Σύνδεση διατροφής με καλύτερη υγεία

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας, λέει ότι «αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με τα πρόσφατα αποτελέσματα της ορόσημης μελέτης PREDICT, που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες υψηλότερης ποιότητας (με χαμηλά επίπεδα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων) έχουν μια πιο υγιεινή συλλογή μικροβίων στο έντερό τους, η οποία συνδέεται με καλύτερη υγεία.

Δεν χρειάζεται να γίνετε vegan, αλλά η απόκτηση πιο διαφορετικών φυτών στο πιάτο σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, να βελτιώσετε την ανοσία σας και συνολική υγεία και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο από τον COVID-19, αναφέρει ο Spector.

Πηγή: medicalxpress.com

Διαβάστε επίσης 

Που απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους από Δευτέρα 13/9

Ανάσα από την αποκλιμάκωση – Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις για τα παιδιά

Σε πρώτο πρόσωπο: Η φροντίδα ατόμου με άνοια

 

Exit mobile version