Οι ειδικοί στη διατροφή συμφωνούν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική «σωστή» προσέγγιση στη σωστή διατροφή. Ωστόσο, ορισμένες τροφές ξεχωρίζουν για τα θρεπτικά συστατικά τους και τη δυνατότητά τους να ενισχύουν την υγεία σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για επιλογές που συνδυάζουν υψηλή διατροφική αξία, γεύση και ευελιξία στην κουζίνα, καθιστώντας εύκολη την ενσωμάτωσή τους στο καθημερινό τραπέζι.
Παρότι η γενική ισορροπία της διατροφής είναι εκείνη που καθορίζει τη συνολική υγεία, οι τροφές που προτείνουν οι διατροφολόγοι λειτουργούν ως πυλώνες ενός πιο πλούσιου και θρεπτικού διατροφικού προγράμματος.
Ο σπόρος κάνναβης ως πηγή ενέργειας και υγιών λιπαρών
Η Dena Champion, διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Wexner του Οχάιο, τονίζει ότι οι σπόροι κάνναβης αποτελούν έναν από τους πιο ευέλικτους διατροφικούς «θησαυρούς». Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παράλληλα προσφέρουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Βρώμη για σταθερή ενέργεια και υγιή επίπεδα σακχάρου
Ο διατροφολόγος Matthew Landry, εξηγεί από την πλευρά του, ότι η βρώμη είναι από τις σημαντικότερες πηγές β-γλυκάνης, ενός είδους διαλυτής φυτικής ίνας που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και προσφέρει σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Παράλληλα, η βρώμη περιέχει βιταμίνες Β και σίδηρο, στοιχεία που ενισχύουν τον μεταβολισμό και την αντοχή.
Κιμτσι: Η δύναμη των προβιοτικών
Το παραδοσιακό κορεατικό κιμτσι, προϊόν ζύμωσης λαχανικών, προτείνεται από τους ειδικούς για καθημερινή κατανάλωση λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά. Αυτά τα «φιλικά» βακτήρια στηρίζουν τη λειτουργία του εντέρου, διευκολύνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ταυτόχρονα παρέχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες, κάνοντάς το μια λειτουργική τροφή υψηλής αξίας.
Μούρα: Αντιοξειδωτική ασπίδα για εγκέφαλο και έντερο
Οι φράουλες, τα βατόμουρα και όλα τα είδη των μούρων έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η Champion σημειώνει ότι τα μούρα προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα ενισχύουν το πεπτικό σύστημα χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού.
Γλυκοπατάτες για υγιή μάτια και ισχυρό ανοσοποιητικό
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η παρουσία καλίου και φυτικών ινών καθιστά τη γλυκοπατάτα ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά και το πεπτικό σύστημα.
Ρεβίθια: Φυτική πρωτεΐνη και σταθερό σάκχαρο
Τα ρεβίθια αποτελούν ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια, παρέχοντας φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Αν και η υγιεινή διατροφή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, οι έξι αυτές τροφές αποτελούν μια εξαιρετική βάση για όσους θέλουν να ενισχύσουν την καθημερινή τους πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να αναβαθμίσουν την ποιότητα των γευμάτων τους.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πώς να τρώμε σωστά στο κρύο: Τροφές που ενισχύουν τη θερμογένεση
Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά και σε ποιες τροφές υπάρχουν – Έχουν θέση στη διατροφή μας;
