Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένα διαιτητικό λίπος που βρίσκεται σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει όταν βάζετε σε ένα δοχείο το φαγητό, ότι το λίπος γίνεται παχύρευστο. Σε θερμοκρασία δωματίου, τα κορεσμένα λιπαρά τείνουν να πήζουν και μετατρέπονται σε μια στερεά μάζα.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
Αυτά τα λιπαρά εντοπίζονται σε διάφορα είδη κρέατος και προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά και σε ορισμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης:
- Βοδινό κρέας και προϊόντα που σχετίζονται με το βόειο κρέας
- Χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και άλλο κόκκινο κρέας και συναφή προϊόντα
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και αλλαντικά.
- Πουλερικά, ειδικά το δέρμα τους.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πλήρες γάλα, βούτυρο, τυρί, παγωτό και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα
- Καρύδα και λάδι καρύδας
- Φοινικέλαιο
- Τηγανητά φαγητά (από τα έλαια στα οποία μαγειρεύονται)
- Ψημένες λιχουδιές και επιδόρπια
- Επεξεργασμένα σνακ (όπως πατατάκια και κράκερ)
Είναι επιβλαβή;
Αυτό που φαίνεται σαφές από πολλές μελέτες είναι ότι είναι θέμα ποσότητας. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως:
- Αύξηση στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης : Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή LDL μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που συμβάλλουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Αύξηση βάρους: Τα κορεσμένα λίπη είναι πλούσια σε θερμίδες και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
- Διαβήτης τύπου 2: Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη .
- Υγεία του ήπατος: Η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη νόσο του ήπατος, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.
- Φλεγμονή: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Τα κορεσμένα λιπαρά εντάσσονται σε μια υγιεινή διατροφή;
Εννοείται! Λίγα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν:
- Υποστήριξη της παραγωγής ορμονών
- Ενίσχυση της ενέργειας
- Βοηθούν το σώμα να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K
Αλλά το κλειδί είναι να τρώτε τροφές με κορεσμένα λιπαρά με μέτρο.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να λαμβάνετε λιγότερο από το 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό σημαίνει 120 θερμίδες ή λιγότερες από κορεσμένα λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αν ελέγχετε τις ετικέτες των διατροφικών στοιχείων .
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τυχερός μέσα στην ατυχία του τραυματίας τροχαίου – Συμπτωματικά περνούσαν νοσηλεύτριες του ΕΕΣ
