Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές με «καλά» βακτήρια που θα απογειώσουν την υγεία σας

trofes pou ta apogeiosoun tin ygeia sas

«Τα προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τον οργανισμό, την υγεία των εντέρων και ενδεχομένως να αποτρέψουν ασθένειες στο μέλλον», υπογραμμίζει η Jane Clarke, διακεκριμένη Βρετανίδα διαιτολόγος και ιδρύτρια του Nourish by Jane Clarke. Όπως εξηγεί, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι «με την ενίσχυση και την ισορροπία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, αυξάνεται η ποικιλομορφία του μικροβιώματος,  του αόρατου οικοσυστήματος μικροοργανισμών που ξεπερνούν σε αριθμό τα ανθρώπινα κύτταρα σε αναλογία 10 προς 1».

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα, σύμφωνα με την Clarke, «είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς βοηθά στην πέψη, προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια, παράγει βασικές βιταμίνες και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα». Οι ανισορροπίες, αντίθετα, συνδέονται με πλήθος ασθενειών όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Η διατροφή που «ξυπνά» το έντερο

Η Clarke επισημαίνει ότι «ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν διαφορά στον οργανισμό», όπως η προσθήκη λαχανοτουρσί δίπλα σε ένα γεύμα, ένα ποτήρι κεφίρ με το πρωινό ή ένα τοστ με κιμάκι και αβοκάντο. Αυτές οι τροφές, πλούσιες σε ζωντανά βακτήρια, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Οι πιο δυνατές πηγές προβιοτικών

Γιαούρτι: Η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών, όταν περιέχει τις ενεργές καλλιέργειες Lactobacillus και Bifidobacterium. Όπως σημειώνουν Αυστραλοί ερευνητές, το σπιτικό γιαούρτι είναι η πιο φυσική και αποτελεσματική μορφή.

Μίσο: Το ιαπωνικό αυτό ζυμωμένο προϊόν από σόγια, πλούσιο σε μέταλλα και φυτικές ίνες, ενισχύει τα “καλά” βακτήρια του εντέρου και συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Κεφίρ: Ζυμωμένο γάλα ή νερό καρύδας, πλούσιο σε μικροοργανισμούς που – σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Auburn βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και το στρες.

Τουρσιά: Όταν παρασκευάζονται με φυσική ζύμωση σε άλμη (όχι με ξύδι), τα τουρσιά αποτελούν εξαιρετική πηγή βακτηρίων γαλακτικού οξέος που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Όπως δηλώνει στον Guardian, η Jane Clarke, «τα προβιοτικά λειτουργούν σαν μικροί σύμμαχοι μέσα στον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην ευεξία, στην ψυχική ισορροπία και στη μακροζωία». Προσθέτει ότι η ενσωμάτωση προβιοτικών τροφών στην καθημερινή διατροφή «είναι μια απλή, φυσική και οικονομική πράξη πρόληψης, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την υγεία για χρόνια».

Η διατήρηση ενός «ζωντανού» και ισορροπημένου μικροβιώματος είναι ίσως το πιο υποτιμημένο μυστικό για έναν δυνατό οργανισμό.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τι προκαλούν τα στενά ρούχα στην υγεία; Οι κίνδυνοι που αγνοούμε

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

 

Exit mobile version