Το wasabi, η πράσινη μάζα που συνοδεύει το σούσι και καίει απίστευτα, προσφέρει κάποια ισχυρά οφέλη στην υγεία. Η πράσινη ρίζα περιέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, ασβέστιο και κάλιο και τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στην προστασία από φλεγμονές και τροφικές δηλητηριάσεις. Επιπλέον, κάποιες ειδικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης και στην προστασία από τον καρκίνο.
Η πράσινη πικάντικη μάζα που βρίσκεται στο πλάι του σούσι, συνήθως δεν είναι στην πραγματικότητα wasabi. Τις περισσότερες φορές είναι ένα μείγμα από χρένο, σκόνη μουστάρδας και πράσινο χρώμα.
Τι είναι το wasabi;
Το γουασάμπι (Wasabia japonica) ή «ιαπωνικό χρένο»είναι ένα σταυρανθές (φυλλώδες) λαχανικό της οικογένειας Brassicaceae, η οποία περιλαμβάνει τα ραπανάκια και το χρένο. Κατάγεται από την Ιαπωνία και φύεται κατά μήκος ρυακιών και ποταμών. Μπορεί όμως να καλλιεργηθεί και σε σκιερά και υγρά μέρη της Κορέας, της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βόρειας Αμερικής — αν και δεν είναι μια εύκολη καλλιέργεια.
Το γουασάμπι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και έχει μικρή διάρκεια ζωής. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό wasabi είναι ακριβό και δύσκολο να βρεθεί εκτός Ασίας.
Η ρίζα του φυτού τρίβεται και στη συνέχεια σχηματίζεται μια πάστα. Πωλείται επίσης ως σκόνη.
Τα οφέλη
Ο λόγος που το wasabi είναι καλό για την υγεία είναι λόγω των ενώσεων που ονομάζονται ισοθειοκυανικά (ITCs), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
1. Προστασία από τροφική δηλητηρίαση
Τα ITCs και η βιταμίνη C του Wasabi μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά το γουασάμπι μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από τα δύο βακτήρια που προκαλούν συχνότερα τροφική δηλητηρίαση, το Ε. coli και τον σταφυλόκκοκο.
Έρευνες δείχνουν ότι το wasabi, ως εκχύλισμα και σκόνη, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να προσφέρει προστασία από παθογόνα που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.
2. Ενισχύει τη μνήμη
Μια πρόσφατη ιαπωνική μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις των συμπληρωμάτων wasabi στη λειτουργία του εγκεφάλου. Έδειξε ότι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών που έλαβαν συμπληρώματα wasabi είχαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.
3. Προστατεύει από τον καρκίνο
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των wasabi και του χρένου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα ITC στις ρίζες και τα φύλλα του wasabi μπορεί να έχουν συγκεκριμένα αντικαρκινικά οφέλη.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Οι μυϊκοί πόνοι και η αποκατάσταση μετά τον μαραθώνιο
Πλάσμα αίματος – Η ταλαιπωρία των ασθενών και η θέση του ΣΦΕΕ για την ανάγκη νέου πλαισίου
