Η μακροζωία δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων, αλλά κυρίως τρόπου ζωής. Κι αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα στους λαούς που ζουν περισσότερο, από την Ικαρία έως την Οκινάουα, αυτός είναι η διατροφή. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ποιότητα, η ισορροπία και η συχνότητα των γευμάτων αποτελούν τα θεμέλια για ένα σώμα που γερνά αργά και υγιώς.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Food, οι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακού τύπου διατροφή μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους έως και 13 χρόνια, εφόσον ξεκινήσουν από τη μέση ηλικία. Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιόλαδου και ψαριών, ενώ περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κόκκινα κρέατα και τη ζάχαρη.
Το διατροφικό μυστικό
Το “μυστικό” όμως δεν βρίσκεται μόνο στις τροφές, αλλά και στο πώς τρώμε. Οι Ικαριώτες, για παράδειγμα, γευματίζουν αργά, με συντροφιά και χωρίς βιασύνη, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και να αποφύγει τη φλεγμονή που συνδέεται με την πρόωρη γήρανση.
Η διατροφή που προάγει τη μακροζωία βασίζεται επίσης στην εντερική ισορροπία. Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και ρυθμίζουν την πέψη. Παράλληλα, τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο λειτουργούν ως «αντιγηραντικά φίλτρα» για τα κύτταρα.
Ο Dr. Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College London, επισημαίνει: «Η μακροζωία δεν προέρχεται από μία μόνο τροφή, αλλά από τη διατροφική ποικιλία. Όσο περισσότερα διαφορετικά φυτικά τρόφιμα καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα, τόσο ενισχύουμε το μικροβίωμα του εντέρου, που είναι το “κλειδί” για υγιή γήρανση»
Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, η διατροφή της μακροζωίας δεν είναι δίαιτα, αλλά φιλοσοφία. Ένα τραπέζι γεμάτο φυσικές, πολύχρωμες τροφές, καλή διάθεση και μέτρο. Γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι της Ικαρίας, το φαγητό είναι χαρά και η χαρά είναι το πρώτο βήμα προς τη μακροζωία.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η ποιότητα ζωής σε επεμβάσεις του παχέος εντέρου
Σκόνη πρωτεΐνης: Χρήσιμη ή υπερεκτιμημένη;
