Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η δίαιτα που μειώνει τα συμπτώματα του κορωνοϊού

diaita-koronoioy

Μια υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη συνολική υγεία, αλλά ποια είναι η πιο κατάλληλη δίαιτα για τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Μια νέα μελέτη στο BMJ Nutrition, Prevention and Health βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια δίαιτα βασισμένη σε ολόκληρες τροφές, φυτικής προέλευσης, συνδέεται με σημαντικά λιγότερα συμπτώματα από την COVID-19 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Κατά την έρευνα μελετήθηκαν σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε έξι χώρες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την COVID-19 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν σημαντική (σχεδόν καθημερινή) έκθεση στην COVID-19 και ως εκ τούτου θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στον ρόλο της διατροφής σε ότι αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και όχι στην πρόληψη της νόσου. Πολλά άτομα που προσβάλλονται από COVID-19 εμφανίζουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικά), ενώ άλλα αισθάνονται σαν να τους έχει χτυπήσει φορτηγό τρένο με επίμονα συμπτώματα (μακροχρόνια COVID). Έτσι, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι κάτι που ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά εικάζεται ότι συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται ή αποδυναμώνεται από τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε. Αυτή η μελέτη παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Δίαιτα για τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή και μια πεσκαταριανή διατροφή (ψάρια) είχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού. Τα άτομα αυτής της ομάδας ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς, όσπρια, φασόλια, λαχανικά και φρούτα, με την υποομάδα των πεσκαταριανών να τρώει τακτικά ψάρια. Αντίθετα, η ομάδα που ακολούθησε μια κετογονική δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από κρέας ανέφερε ότι είχε 43% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα!

Αυτό που τρώμε έχει σημασία

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα και λαχανικά παρέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες A, C, D και E, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα, το κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις και έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

ABUS: Αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού

Γιατί το μαγνήσιο έχει σημασία

Exit mobile version