Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι με την απόψυξη κρέατος

EFET anaklisi kotopoulou

Η ασφαλής απόψυξη κρέατος μας προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κρέα δεν πρέπει ποτέ να αποψύχεται στον πάγκο της κουζίνας, επειδή η επιφάνεια θερμαίνεται πολύ γρήγορα, και το κρέας εισέρχεται στη «ζώνη κινδύνου» των βακτηρίων.

Οι ασφαλέστεροι τρόποι απόψυξης είναι στο ψυγείο για αργή απόψυξη ή σε κρύο νερό για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι βγάζουμε το κρέας από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ της ημέρας μαγειρέματος και συνήθως το αφήνουμε σε ένα πιάτο ή μπολ πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αυτή είναι σίγουρα η πιο βολική προσέγγιση, αλλά είναι ασφαλής;

Απόψυξη του κρέατος στον πάγκο κουζίνας

Μπορούμε να ακολουθούμε αυτή την κλασική μέθοδο, αλλά δεν πρέπει. Παρόλο που η απόψυξη κατεψυγμένου κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου είναι μια συνηθισμένη πρακτική, δεν συνιστάται. Η μέθοδος αυτή ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων , καθώς μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες.

Όταν το κρέας αποψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου, η επιφάνεια του κρέατος -όπου πιθανότατα υπάρχουν παθογόνα- μπορεί να ζεσταθεί πολύ πριν αποψυχθεί πλήρως το κέντρο. Αυτό περιλαμβάνει μικροοργανισμούς όπως το E. coli και η Salmonella , σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Εάν το κρέας παραμείνει στη ζώνη επικίνδυνης θερμοκρασίας για περισσότερο από δύο ώρες, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν από εκατοντάδες έως εκατομμύρια, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, τόσο από το χειρισμό του ωμού κρέατος όσο και από την κατανάλωση του μαγειρεμένου προϊόντος.

Συμπέρασμα: Το κατεψυγμένο κρέας και ψάρι — είτε ωμό είτε μαγειρεμένο— δεν πρέπει ποτέ να αποψύχεται στον πάγκο και δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.

Απόψυξη κρέατος στο ψυγείο

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας είναι στο ψυγείο.

Για να ξεπαγώσετε σωστά το κρέας στο ψυγείο, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο που δεν στάζει στο κάτω ράφι. Αυτό θα αποτρέψει τα ωμά κρέατα να μολύνουν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, από υγρά που τυχόν θα στάξουν.

Σε κρύο νερό

Η απόψυξη σε κρύο νερό είναι ταχύτερη από την απόψυξη στο ψυγείο, αλλά απαιτεί περισσότερη προσοχή.

Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένο κρέας σε κρύο νερό:

Τοποθετήστε το κρέας σε μια πλαστική σακούλα που δεν στάζει. Βυθίστε το κρέας σε κρύο νερό βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το κρέας θα εκτίθεται συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ζεστό ή χλιαρό νερό για να ξεπαγώσετε το κρέας. Μπορεί να φαίνεται ότι οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά το ζεστό ή χλιαρό νερό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του κρέατος μόνο στην επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια – τα οποία υπάρχουν ήδη πάνω ή μέσα στο κρέας σας – μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ξεπαγώσει το κατεψυγμένο κρέας;

Μικρά κομμάτια

Αυτό περιλαμβάνει είδη όπως στήθος ή μπούτια κοτόπουλου, χοιρινές μπριζόλες, φιλέτα ψαριού και κιμά.

Απόψυξη στο ψυγείο: Τα μικρότερα κομμάτια θα αποψυχθούν στο ψυγείο σε 24 ώρες ή και λιγότερο.

Απόψυξη σε κρύο νερό: Οι συσκευασίες κρέατος (περίπου μισό κιλό) χρειάζονται περίπου μία ώρα ή λιγότερο για να αποψυχθούν σε κρύο νερό. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να περιμένετε δύο έως τρεις ώρες για συσκευασίες που ζυγίζουν 1,5 έως 2 κιλά.

Μεγάλα κομμάτια

Απόψυξη στο ψυγείο: Ως γενική οδηγία, χρειάζονται 24 ώρες για να αποψυχθούν 1-2 κιλά κρέατος. Επομένως, μια γαλοπούλα 10 κιλών θα χρειαστεί περίπου 48 ώρες για να αποψυχθεί πλήρως.

Απόψυξη σε κρύο νερό: Όταν αποψύχονται σε κρύο νερό, τα μεγαλύτερα κομμάτια χρειάζονται περίπου 30 λεπτά ανά μισό κιλό για να αποψυχθούν πλήρω. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε ένα μεγάλο δοχείο και άφθονο κρύο νερό για να βυθίσετε πλήρως τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, οπότε σχεδιάστε ανάλογα.

Αν έχετε αποψύξει κρέας στο ψυγείο αλλά τελικά δεν θα το μαγειρέψετε, έχετε λίγο χρόνο, αρκεί να είναι στο ψυγείο. Το κρέας (μοσχάρι, χοιρινό ψητό και μπριζόλες) θα διαρκέσει για τρεις έως πέντε ημέρες, ενώ άλλα είδη (κιμάς, θαλασσινά και πουλερικά) θα διαρκέσουν για μία ή δύο ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, το κρέας που έχει αποψυχθεί με κρύο νερό πρέπει να μαγειρεύεται αμέσως, σύμφωνα με τον FDA.

Διαβάστε επίσης

Το χιουμοριστικό βίντεο της Φίνος Φιλμ για τα μάτια μας, σε συνεργασία με άτομα που έχουν προβλήματα όρασης

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Όταν μας επηρεάζουν τα διεθνή γεγονότα και οι κακές ειδήσεις

Exit mobile version