Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ανατροπή! Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα

katanalosi

Η κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών ζωικής προέλευσης δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και μπορεί ακόμη και να προσφέρει προστατευτικά οφέλη έναντι της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Καναδά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism , ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 16.000 ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω χρησιμοποιώντας την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHAMES III).

Οι ερευνητές εξέτασαν πόση ζωική και φυτική πρωτεΐνη καταναλώνουν συνήθως οι άνθρωποι και αν αυτά τα πρότυπα συσχετίζονταν με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Η κατανάλωση κρέατος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που να σχετίζεται με την υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα έδειξαν μια μέτρια αλλά σημαντική μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο μεταξύ εκείνων που έτρωγαν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.

«Υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από την πρωτεΐνη – πόση να τρώμε, τι είδους και τι σημαίνει για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτή η μελέτη προσθέτει σαφήνεια, κάτι που είναι σημαντικό για όποιον προσπαθεί να λάβει τεκμηριωμένες, βασισμένες σε στοιχεία αποφάσεις σχετικά με το τι τρώει», ανέφερε ο Stuart Phillips, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής πρωτεΐνης, της ζωικής ή της φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Όταν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση τόσο η φυτική όσο και η ζωική πρωτεΐνη, τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά, υποδηλώνοντας ότι η φυτική πρωτεΐνη έχει ελάχιστη επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει μια μικρή προστατευτική δράση.

Παρατηρητικές μελέτες όπως αυτή δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι σημαντικές για τον εντοπισμό μοτίβων και συσχετίσεων σε μεγάλους πληθυσμούς.

«Όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα δεδομένα παρατήρησης όπως αυτό όσο και η κλινική έρευνα, είναι σαφές ότι τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεϊνικές τροφές προάγουν την υγεία και τη μακροζωία», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Γιάννης Παπανικολάου, MPH, πρόεδρος της Nutritional Strategies.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πώς η φυσική κατάσταση και η σύνθεση του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία παιδιών προεφηβικής ηλικίας

Τι να έχετε στην κατάψυξη για γρήγορα και υγιεινά γεύματα

Exit mobile version