Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί σιωπηλή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς συνδέεται άμεσα με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 39% των ενηλίκων έχει υψηλά επίπεδα, ενώ η διατροφή θεωρείται ο πιο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις τιμές της.
Κόκκινο κρέας και αλλαντικά: Υψηλό φορτίο κορεσμένων λιπαρών
Το κόκκινο κρέας, ειδικά όταν είναι πλούσιο σε λίπος, αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση προκαλούν τα επεξεργασμένα αλλαντικά, όπως σαλάμια, λουκάνικα και μπέικον, που συνδυάζουν κορεσμένα λιπαρά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Μελέτη του Journal of the American College of Cardiology, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 42%.
Fast food και τηγανητά: «Βόμβες» trans λιπαρών
Τα τηγανητά και τα φαγητά τύπου fast food είναι πλούσια σε trans λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν γρήγορα τη χοληστερόλη και ενισχύουν την αθηροσκλήρωση. Σύμφωνα με στοιχεία του American Heart Association, η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL και να μειώσει ταυτόχρονα την HDL («καλή») χοληστερόλη.
Γαλακτοκομικά πλήρους λιπαρών και βούτυρο
Το ζωικό βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα τυριά με υψηλά λιπαρά αποτελούν βασικές πηγές κορεσμένων λιπαρών. Οι ειδικοί συνιστούν αντικατάσταση με ελαιόλαδο και χαμηλά λιπαρά προϊόντα. Σε ανάλυση του British Medical Journal, οι συμμετέχοντες που μείωσαν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αντικαθιστώντας τα με φυτικά, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.
Γλυκά και επεξεργασμένα σνακ
Αν και δεν περιέχουν χοληστερόλη, τα ζαχαρούχα γλυκά και τα έτοιμα σνακ οδηγούν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων, επηρεάζοντας δυσμενώς το λιπιδαιμικό προφίλ. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που επιβαρύνουν επιπλέον την καρδιαγγειακή υγεία.
Ο δρ. Mark Angel, MD, καρδιολόγος στην Cleveland Clinic, εξηγεί:«Η χοληστερόλη μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα όταν συνδυάζουμε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά με καθιστικό τρόπο ζωής. Η μεσογειακή διατροφή, με βάση το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα λαχανικά, παραμένει η πιο ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική για τη μείωση της LDL και την πρόληψη καρδιακών συμβάντων».
Υγιεινές εναλλακτικές τροφές
- Αντί για κόκκινο κρέας, επιλέξτε κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, καθώς και ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά (π.χ. σολωμός, σαρδέλες).
- Αντί για αλλαντικά, προτιμήστε σπιτικό ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε φέτες, χωρίς συντηρητικά.
- Αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή φυτικές μαργαρίνες με φυτοστερόλες.
- Αντί για τηγανητά, προτιμήστε ψητά, βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό.
- Αντί για πλήρη γαλακτοκομικά, επιλέξτε γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών, ή φυτικά ροφήματα με ασβέστιο.
- Αντί για γλυκά με ζάχαρη, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί ή σπιτικά γλυκά με μέλι.
Η επιλογή τροφών στην καθημερινότητα μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και η αντικατάσταση επιβαρυντικών τροφών με υγιεινές εναλλακτικές αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, σημειώνει ο δρ. Mark Angel.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ψάρια που ανεβάζουν αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη
Καλοκαίρι, διακοπές και αλκοόλ: Τρόποι να πίνετε λιγότερο αλλά να διασκεδάζετε περισσότερο