Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πρωτεΐνη το καλοκαίρι: Πώς να την ενσωματώσετε στα γεύματα

geumata me proteini

Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, ξεγνοιασιά και φυσικά ανάγκη για πιο ανάλαφρη διατροφή. Όσο και αν θέλουμε να απολαμβάνουμε δροσερά φρούτα και σαλάτες, η πρωτεΐνη παραμένει βασικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, την αναπλήρωση μυϊκής μάζας και τη διατήρηση της ενέργειας.

Ποια πρωτεΐνη ταιριάζει στο καλοκαίρι;

«Το καλοκαίρι προτιμούμε πρωτεΐνες που είναι εύπεπτες και δροσιστικές», εξηγεί  η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Diane Robison Johnson. «Ψάρια, πουλερικά χωρίς πέτσα, αλλά και φυτικές πηγές όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι ιδανικές επιλογές».

Ψάρι και θαλασσινά

Τα ψάρια όπως ο σολομός, το λαβράκι και η τσιπούρα προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αλλά και απαραίτητα ω-3 λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά. Τα θαλασσινά, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι επίσης μια δροσιστική λύση, ειδικά όταν συνοδεύονται με φρέσκες σαλάτες.

Πουλερικά και άπαχο κρέας

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα χωρίς πέτσα είναι ελαφριές πηγές πρωτεΐνης, που δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, ενώ προσφέρουν ενέργεια για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Μια ψητή στήθης κοτόπουλου με λεμόνι και μυρωδικά μπορεί να γίνει ένα αγαπημένο γεύμα.

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους

Οι σαλάτες με ρεβίθια, φασόλια ή φακές είναι θρεπτικές, δροσιστικές και ελαφριές. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι, μπορούν να προστεθούν σε φρούτα ή γιαούρτι για ένα υγιεινό σνακ.

Πρωτεΐνη σε ροφήματα και smoothies

Ένα smoothie με γιαούρτι ή φυτικό γάλα, φρούτα του δάσους και λίγη πρωτεΐνη σε σκόνη μπορεί να αποτελέσει ένα δροσιστικό και χορταστικό γεύμα ή σνακ. «Είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με φυσικά συστατικά», συμβουλεύει η Johnson.

«Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι καλό είναι να προτιμούμε πηγές που δεν βαραίνουν το στομάχι και βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού», δηλώνει ο ενδοκρινολόγος, Mark Anderson, προσθέτοντας: «Οι πρωτεΐνες από ψάρια, όσπρια και γιαούρτι είναι ιδανικές για να διατηρήσουμε ενέργεια και να αποφύγουμε την κόπωση στις υψηλές θερμοκρασίες».

Συμβουλές για καλοκαιρινή πρωτεϊνούχα διατροφή

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τρόφιμα με πρωτεΐνη: Η νέα μόδα στη διατροφή που σαρώνει παγκοσμίως

Γάλα και καρδιά: Ποιο πρέπει να προτιμάμε και γιατί

Exit mobile version