Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Παγωτό light, βιολογικό ή χύμα; Ποιο να διαλέξω και γιατί

pagota

Το παγωτό αποτελεί τη γλυκιά, δροσιστική συνήθεια μικρών και μεγάλων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Φτιαγμένο κυρίως από γάλα, κρέμα και ζάχαρη, εμπλουτισμένο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, χαρίζει απόλαυση αλλά και ποικιλία θρεπτικών στοιχείων. Χάρη στη βαθιά κατάψυξη, θεωρείται σχετικά ασφαλές τρόφιμο, αρκεί να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής, αναφέρει η Μαρία Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Δ/ντρια εργαστηρίων του ΠΑΚΟΕ.

Η καταγωγή του παγωτού μας ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα, όπου παγωμένα γλυκίσματα με γάλα και ρύζι υπήρχαν ήδη από το 4000 π.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων απολάμβανε φρούτα με χιόνι, ενώ τον 13ο αιώνα, ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ευρώπη τις πρώτες συνταγές από την Ασία. Το παγωτό πέρασε στη βιομηχανική εποχή και στην Ελλάδα από το 1934, με τους αδελφούς Σουρακά να ιδρύουν την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στον Βοτανικό.

Τι περιέχει το παγωτό;

Η βασική συνταγή περιλαμβάνει:

Η παρασκευή περιλαμβάνει παστερίωση, ομογενοποίηση, ψύξη και βαθιά κατάψυξη στους -30 έως -40°C, ενώ η διατήρηση απαιτεί θερμοκρασίες κάτω των -18°C.

Τυποποιημένο ή χύμα παγωτό;

Βιομηχανοποιημένο

Χύμα

Συμβουλή: Αν παρατηρήσετε υπολείμματα γάλακτος ή παγωτού στα τοιχώματα, πιθανόν έχει λιώσει και επαναπαγώσει — κάτι που ενέχει κινδύνους.

Τα “light” παγωτά

Η ελαφριά απόλαυση έρχεται με μειωμένα λιπαρά και γλυκαντικά αντί ζάχαρης (φρουκτόζη, ασπαρτάμη).

Περιέχουν:

Η καλύτερη επιλογή είναι:

Σπιτικό παγωτό με ελεγχόμενα υλικά

Γρανίτες ή σορμπέ φρούτων (χωρίς λιπαρά και χαμηλά σε θερμίδες)

Τα βιολογικά παγωτά

Η νέα τάση του παγωτού έρχεται χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και τεχνητά αρώματα.

Παρασκευάζονται με:

Το παγωτό δεν είναι απαγορευμένο στη διατροφή μας, αλλά χρειάζεται σωστή επιλογή, μέτρο και επίγνωση των θερμίδων και των πρώτων υλών, σημειώνει η κα. Παπαδοπούλου. Είτε προτιμήσετε το τυποποιημένο, το χύμα ή το βιολογικό, φροντίστε για την ασφάλεια και την ποιότητα του προϊόντος. Γιατί το παγωτό μπορεί να είναι δροσιστική απόλαυση, όχι διατροφική απειλή, υπογραμμίζει η Δ/ντρια εργαστηρίων του ΠΑΚΟΕ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η σχέση της διατροφής με τα όνειρα, επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες

Ήπαρ: Ποια τρόφιμα «κουράζουν» το συκώτι και ποια το προστατεύουν

Exit mobile version