Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η vegan δίαιτα εξουδετερώνει τα οξέα και βοηθά στην απώλεια κιλών – Τι έδειξε επιστημονική έρευνα

vegan

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που είδαν στη ζυγαριά τους υπέρβαρα άτομα που ακολούθησαν μία vegan διατροφή, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας.

Σε μια διασταυρούμενη μελέτη 16 εβδομάδων, υπέρβαροι ενήλικες που αντικατέστησαν τα ζωικά προϊόντα με ένα vegan μενού χαμηλών λιπαρών είδαν το σώμα τους να γίνεται λιγότερο όξινο και να χάνουν κατά μέσο όρο 6 κιλά – ενώ όσοι ακολούθησαν το ίδιο διάστημα τη μεσογειακή διατροφή (στο πλαίσιο της έρευνας) είδαν το βάρος τους αμετάβλητο.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στο χαμηλότερο «φορτίο διαιτητικών οξέων», μια κρυφή αιτία φλεγμονής που προκαλείται από το κρέας, τα αυγά και το τυρί.

Η διασταυρούμενη δοκιμή που διεξήχθη από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition .

«Η κατανάλωση τροφών που παράγουν οξέα, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αυξήσει το διαιτητικό φορτίο οξέος ή την ποσότητα των οξέων που καταναλώνονται, προκαλώντας φλεγμονή που συνδέεται με την αύξηση βάρους», λέει η Hana Kahleova, MD, PhD, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με φυτικά τρόφιμα, όπως φυλλώδη λαχανικά, μούρα και όσπρια, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου».

Αυτή η νέα έρευνα περιελάμβανε 62 υπέρβαρους ενήλικες που ακολούθησαν μια μεσογειακή ή μια vegan δίαιτα χαμηλών λιπαρών για 16 εβδομάδες, χωρισμένες από μια περίοδο καθαρισμού τεσσάρων εβδομάδων, ακολουθούμενη από επιπλέον 16 εβδομάδες στην εναλλακτική δίαιτα.

Τα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του φορτίου οξέος στην τροφή, το οποίο συνήθως εκτιμάται με δύο βαθμολογίες: το Δυνητικό Νεφρικό Όξινο Φόρτιο (PRAL) και την Καθαρή Ενδογενή Παραγωγή Οξέος (NEAP). Μια υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει υψηλότερο φορτίο οξέος στην τροφή.

Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και το τυρί, προκαλούν στον οργανισμό την παραγωγή περισσότερου οξέος, αυξάνοντας το διαιτητικό όξινο φορτίο, το οποίο συνδέεται με χρόνια φλεγμονή που διαταράσσει τον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος. Οι φυτικές δίαιτες, οι οποίες είναι πιο αλκαλικές, σχετίζονται με την απώλεια βάρους, τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Στη νέα ανάλυση, τόσο οι βαθμολογίες PRAL όσο και NEAP μειώθηκαν σημαντικά στην vegan διατροφή, χωρίς σημαντική αλλαγή στην μεσογειακή διατροφή. Η μείωση του διαιτητικού φορτίου οξέος συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 6 κιλά στην vegan διατροφή, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στην μεσογειακή διατροφή.

Οι συγγραφείς λένε ότι η αλκαλοποιητική δράση μιας vegan διατροφής, η οποία αυξάνει το επίπεδο pH του σώματος ώστε να είναι λιγότερο όξινο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι κορυφαίες αλκαλοποιητικές τροφές περιλαμβάνουν λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, παντζάρια, σπαράγγια, σκόρδο, καρότα και λάχανο, φρούτα, όπως μούρα, μήλα, κεράσια, βερίκοκα ή πεπόνι, όσπρια, για παράδειγμα φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φασόλια ή σόγια, και δημητριακά, όπως κινόα ή κεχρί.

 

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Οι καλύτεροι σπόροι και η σωστή στιγμή για την κατανάλωσή τους

Πώς το μικροβίωμα ενδομήτριου συντελεί στην υπογονιμότητα;

Exit mobile version